Onze gastbeiaardiers 2013

 

Philippe Beullens (B)

9 mei 2013 - 16u30

Philippe Beullens werd geboren te Bonheiden (Mechelen) in 1975. Hij begon zijn muzikale vorming aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen. Aan de Katholieke Hogeschool Mechelen behaalde hij het diploma van Regentaat Handel. Daarna trok hij naar het Lemmensinstituut en ging er orgel studeren onder leiding van Peter Pieters. Hij volgde aanvullend orgelonderricht bij Chris Dubois en Luc Ponet en beiaard bij Carl Van Eyndhoven. Hij volgde meestercursussen orgel bij o.a. Ben Van Oosten (NL), Ewald Kooiman (NL), Louis Robilliard (FR) en Ludger Lohmann (D). In 2001 behaalde hij er het diploma van Meester in Muziek, optie orgel.   

In 2008 zette hij z’n beiaardopleiding verder aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” in Mechelen, achtereenvolgens bij Jo Haazen en Eddy Mariën. In 2012 behaalde hij daar het einddiploma “Laureaat van de Koninklijke Beiaardschool” met Grote Onderscheiding.  Gedurende 9 jaar was hij organist aan de Sint-Agathakerk van Wilsele-Putkapel en in die periode verving hij geregeld zijn leraar Peter Pieters aan de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. 

 

Sedert 2001 is hij verbonden als Titularis-Organist aan de Sint-Martinuskerk van Overijse, waar hij sinds 2003 ook het Sint-Ceciliakoor dirigeert. Aan het Sint-Martinuscollege van Overijse is hij verbonden als leraar Muzikale Opvoeding en Informatica. Als gastbeiaardier is hij regelmatig te beluisteren op de stadsbeiaarden van Mechelen (Sint-Romboutstoren) en Leuven (Sint-Pieterskerk) en ook op de beiaard van de Centrale Universiteitsbibliotheek in Leuven. Zowel als organist en beiaardier, was hij al vaak te gast in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Australië, Japan en de Verenigde Staten.

 

Toni Raats (NL)

19 mei 2013 - 20 u

Toni Raats, geboren (1960) en getogen in Roosendaal (NL), studeerde beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen (België). Hij had daar les van o.a. Carlo van Ulft, Jo Haazen, Eddy Mariën en Geert d´Hollander. In 1998 studeerde hij af en schreef zijn scriptie over een plan t.a.v. de mogelijkheid van een nieuwe beiaard in de toren van de St. Lambertuskerk te Wouw. 
Sinds zijn afstuderen geeft hij jaarlijks concerten in Nederland en Vlaanderen. Hij is free-lance bespeler van de beiaard van de St. Martinuskerk te Halsteren. Sinds juli 2010 is hij benoemd tot stadsbeiaardier van Roosendaal. Daarnaast is hij als organist verbonden aan het St. Alfonsuskoor en de cantores van de O.L.Vrouwe kerk aan de kade (Paterskerk) te Roosendaal. Maar hij is ook begeleider van damesensemble Vivace en herenensemble Stramien en toetsenist van pin assignment, een beginnende bluesband.  
Het muziek maken zit van oudsher in de familie. Hij is de 3e generatie muzikanten van  moeders kant (familie Los). Ze heten dan ook allemaal met hun voornaam Toon.  

Toni speelt een gevarieerd programma met diverse beiaardwerken en bewerkingen in diverse genres door de tijd heen. Vorig jaar is hij op tournee geweest door Amerika en Canada, waar hij ondermeer concerten gaf te Centralia, Chicago en Toronto. 

Daarnaast is hij actief als bedrijfsmaatschappelijk werker, coach bij een grote arbodienst en houdt zich vooral bezig met de aanpak van stress, burn-out, werkverandering, trauma- en verliesverwerking. Net als in muziek gaat het in dit werk om intonatie, contact, ritme, improvisatie. Deze werkzaamheden in combinatie met muziek geven over en weer veel inspiratie.

 

Vegar Sandholt (N) 

5 juli 2013 - 20 uur

Vegar Sandholt werd geboren in 1967 en groeide op in het stadje Eidsvoll ten noorden van Oslo. Sandholt heeft gewerkt als organist en kapelmeester sinds 1986.Hij genoot zijn opleiding aan de Noorse Akademie van Muziek waar hij in 1993 zijn einddiploma haalde. In 1997 behaalde hij zijn meestergraad koordirectie. In 1999 startte hij zijn carriere als freelance musicus en in datzelfde jaar werd hij gevraagd om beiaardier te worden van het stadhuis van Oslo. Sandholt studeerde vervolgens aan de Skandinavische Beiaardschool in Denemarken gedurende zeven jaar, en behaalde zijn diploma in 2005 met de onderscheiding ‘maitre carillonneur’.

Op dit moment is Sandholt de beiaardier van de stadhuizen van Oslo en Baerum. In juli 2004 was hij de gastheer van het Wereld Beiaard Congres in Oslo. Naast zijn carriere als beiaardier is Sandholt is een bekende organist en koordirigent. Hij is organist aan de Lilleborg kerk in Oslo, en hij is bovendien regelmatig te zien en te horen in het buitenland, zowel als organist, als koordirigent en als beiaardier.

 

Kasia Piastowska (PL)

12 juli 2013 - 20 uur

Kasia Piastowska begon piano te spelen in 1988 op de muziekschool in haar geboorteplaats Slupsk (Polen). In 1992 won ze de eerste prijs in een competitie voor pianoduo’s in Starogard Gdanski. Ze studeerde muziektheorie en compositie en behaalde haar meesterdiploma in 2005 van de muziekakademie in Gdansk. Na haar afstuderen werd haar een Huygens studiebeurs toegewezen waarmee ze in 2005-2006 op de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort kon studeren. Van 2006 tot 2008 kreeg ze onderricht van Geert D’hollander op de Roosevelt Academy College in Middelburg. In 2008 nam ze deel aan de beiaardwedstrijd in Middelburg waarin ze ex equo de eerste prijs behaalde.

 

Op het moment is Kasia aktief als freelance musicus en beiaardier. Naast beiaardspel, geeft Kasia prive muziekonderwijs. Ze begeleidt de vieringen op het orgel in drie kerken in Dusseldorf. Daarnaast werkt ze als pianist samen met de theatergroep “Carpe Vocem”.

 

Erik Vandevoort (B)

19 juli 2013 - 20 uur

Erik Vandevoort studeerde orgel aan het muziekconservatorium van Brussel en Maastricht en aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Deneyn in Mechelen.  Hij is leraar beiaard, campanologie en praktische harmonie aan de Koninklijke Beiaardschool.  Hij is beiaardier in Peer en organist aan de St-Trudokerk van Peer.

 

Koen Cosaert (B)

26 juli 2013 - 20 uur

Koen Cosaert (° Kortrijk, 1963)  behaalde aan de Katholieke Universiteit Leuven met het proefschrift "Jef Denyn, wegbereider van een nieuwe beiaardkunst" het licentiaatsdiploma in de musicologie. Daarnaast behaalde  hij  het laureaatsdiploma van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen. Orgel en viool studeerde hij aan het Conservatorium te Kortrijk.

Hij is sedert 1 september 2010 directeur van de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen. Aan dit instituut en aan de afdeling ervan te Roeselare was hij sinds 1987 docent beiaardspel, campanologie en harmonie. Sedert 2007 is hij ook gastprofessor aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Aan het Nederlands Carillon Instituut te Dordrecht staat hij in voor het vak campanologie.

Te Kortrijk, Izegem, Harelbeke en Roeselare  is hij actief als stadsbeiaardier. In deze laatste stad ontving hij in 2011 de Cultuurtrofee voor zijn grote verdiensten als ambassadeur van de beiaardkunst.
Hij maakte concertreizen doorheen geheel Europa, Australië en de Verenigde Staten. Hij was te horen op  belangrijke muziekfestivals als het Festival van Vlaanderen, het Happy New Festival te Kortrijk, de Basilicaconcerten te Tongeren en het Festival Oude Muziek te Utrecht.

Als campanoloog werkte hij mee aan verschillende tentoonstellingen, tijdschriften en publicaties over klokken en beiaarden. Verder gaf hij lezingen op congressen en studiedagen in België, de Verenigde Staten, Duitsland, Ierland, Rusland  en Nederland.

Koen Cosaert is secretaris voor de Europese landen van de Wereld Beiaard Federatie (WCF), adviserend bestuurslid van de Vlaamse Beiaard Vereniging en bestuurslid van de Roeselaarse Klokkengilde.

Van 1987 tot 2005 was hij organist aan de Sint-Elisabethkerk te Kortrijk. Als organist verzorgt hij ook geregeld concerten in binnen- en buitenland

 

Gideon Bodden (NL)

9 augustus 2013 - 20 uur

Op twaalfjarige leeftijd begint Gideon Bodden met zijn opleiding tot klokkenist aan de muziekschool in Hilvarenbeek. Daarna vervolgt hij zijn opleiding aan de beiaardscholen in Mechelen en Amersfoort. In 1993 wordt hij na een vergelijkend proefspel aangesteld als stadsbeiaardier in Amsterdam . Hij is sindsdien de vaste bespeler van het carillon op de Munttoren en samen met Boudewijn Zwart sinds 2005 van de Oudekerks- of St. Nicolaastoren en tevens speelt hij sinds 2011 samen met Boudewijn Zwart wekelijks op de Zuider- of Janstoren ook in Amsterdam. Sinds 1994 bespeelt hij het carillon op de St.-Michaëlstoren in Oudewater, sinds 1998 ook het carillon van Hilvarenbeek en sinds 2008 is hij, ook samen met Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van Schoonhoven.

 

Timothy Hurd (NZ)

16 augustus 2013 - 20 uur

Timothy Hurd QSM (o1952) studeerde compositie bij Krzysztov Penderecki aan de Yale Universiteit te New Haven, Connecticut, Vereinigde Staten. Hij behaalde in 1980 zijn einddiploma beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Daar had hij les bij de docenten Peter Bakker en Leen ’t Hart. In 1981 behaalde hij de Nederlandse “Prijs van Uitnemendheid”. Verder studeerde hij bij Jef Rottiers, Piet van den Broek aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen (België) en aan de Katholieke Universiteit Leuven [muziekwetenschap], met steun van de Belgian-American Educational Foundation. 

Van 1981 tot 1983 was hij “carillon-scholar” bij de Bok Tower in Lake Wales, Florida. In 1984 volgde de benoeming tot National Carillonist (Staatsbeiaardier) van Nieuw-Zeeland, als vaste bespeler van het National War Memorial Carillon te Wellington. Tegenwoordig bespeelt Timothy Hurd de tot 74 klokken uitgebreide beiaard (de op twee na grootste ter wereld).

Van 2001 tot 2012 was Hurd Directeur van het National Carillon in Canberra, ACT, Australien. Hij is ook werkzaam als beiaardadviseur, componist en musicoloog, verder als Lay Clerk (basso) van het koor van de St Paulus Kathedraal [Anglicaans] te Wellington. Tegerwoordig onderzoekt & bouwt Hurd ook historische-inspireerde (16de en 17de eeuwse) blas- en toets-instrumenten.

 

Rien Donkersloot (NL)

23 augustus 2013 - 20 uur

Rien Donkersloot werd in 1985 geboren te Rotterdam. Op 12-jarige leeftijd komt Rien voor het eerst in aanraking met de beiaard tijdens een bezoek aan het carillon van de Laurenskerk in Rotterdam. Sindsdien is hij gefascineerd door de klank van klokken. 
Hij studeerde orgel aan het conservatorium van Rotterdam
In juni van 2008 behaalde hij het diploma 2e fase met een 9,5 als eindcijfer, hoofdvakdocenten waren Bas de Vroome en Ben van Oosten. Tevens behaalde hij het diploma kerkmuziek. Daarnaast won hij diverse prijzen op (Internationale)orgelconcoursen. 
 
Zijn eerste beiaardlessen volgde hij bij Roy Kroezen. Daarna studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. 
In 2011 behaalde hij zijn diploma ‘Master of Music’ cum laude. Daarnaast deed hij, als onderdeel van zijn Masterstudie onderzoek naar vroeg-20e eeuwse beiaardmuziek in Nederland.
In september 2009 won hij de 1e prijs op het internationale beiaardconcours in Wavre (België) en tevens de 1e prijs op het internationale beiaardconcours in Gorinchem. In 2012 won hij de eerste prijs op het Sweelinck Beiaardconcours in Groningen.
Rien is sinds december 2012 stadsbeiaardier van Haarlem, alwaar hij de beiaarden van de Grote of St. Bavokerk en de Bakenesserkerk bespeelt.
Rien is sinds maart 2012 hoofdorganist van de St. Joriskerk in Amersfoort; daarnaast is hij o.a. verbonden aan de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.
Verder heeft hij een uitgebreide lespraktijk en is hij actief als concertorganist en (koor)begeleider. Van zijn spel verschenen vier cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.

 

Bell's Angels (B) Twan Bearda & Luc Rombouts

33 augustus 2013 - 20 uur

Luc Rombouts en Twan Bearda richtten in 2000 het beiaardduo The Bells' Angels op. The Bells’ Angels willen het beiaardrepertoire verrijken met werken die niet kunnen gespeeld worden door één beiaardier. Zo bereiken ze een nieuwe totaalklank die de beiaard nog meer tot zijn recht doet komen als concertinstrument. Zij laten zich hierin vooral inspireren door de zware vijfoctaafsbeiaard van de Leuvense universiteit. Op hun repertoire staat werk van Bach, Beethoven, Schubert, Liszt, Bizet, Milhaud, Orff en anderen. The Bells’ Angels waren de jongste jaren te horen op verschillende plaatsen in België en Nederland, maar ook in Polen en Ierland.
 
De naam The Bells' Angels is meer dan enkel een ironische knipoog. Beiaardiers zweven immers tussen hemel en aarde. En net zoals engelen de blijde boodschap brengen op aarde, zorgen beiaardiers voor een muzikale boodschap, die ze verspreiden voor alle mensen zonder onderscheid. Beiaard spelen is dus een sociale roeping met een vleugje transcendentie.
Luc Rombouts (1962) studeerde in 1987 af aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' in Mechelen. Hij is stadsbeiaardier van Tienen en als universiteitsbeiaardier van Leuven bespeelt hij de beiaarden van de universiteitsbibliotheek en het Groot Begijnhof. Hij gaf concerten in de meeste Europese beiaardlanden en de USA. Luc heeft een aantal publicaties op zijn actief over beiaardkunst, waaronder het werk 'Zingend brons', dat dit jaar verscheen naar aanleiding van de 500ste verjaardag van de beiaard.
 
Frans Haagen (NL)
29 september - 16u30 (Pater Feyendag)

Frans Haagen (1960) is sinds 2012 vaste beiaardier van Doesburg. Na zijn studies orgel, kerkmuziek en piano aan de conservatoria te Zwolle, Enschede en Hilversum, behaalde hij het diploma Beiaard U.M. aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Hij won prijzen bij orgel- en beiaardconcoursen en gaf concerten in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Korea.

 

Thans is hij naast stadsbeiaardier van Doesburg, hoofdvakdocent beiaard en coördinator aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Tevens is hij beiaardier te Kampen, Almelo en Rijssen. Hij geeft regelmatig premières van nieuwe composities voor beiaard solo of beiaard in combinatie met elektronische muziek. Frans Haagen maakte verschillende radio-, televisie- en CD opnamen van beiaard, orgel en koor.

                                                                                                 

© Beiaardvrienden Grimbergen 2011 

Contact Beiaardvrienden Grimbergen:info@beiaardvriendengrimbergen.be