BEIAARDVRIENDEN
GRIMBERGEN
De Beiaardvrienden Grimbergen is een themagroep van Cultuursmakers vzw
Pater Jan Feyen
Brecht Berteloot (°2001) groeide op in een omgeving waar beiaard al is wat de klok slaat. Hij begon dan ook al op jonge leeftijd zijn beiaardstudies in de Roeselaarse afdeling van de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ bij Koen Cosaert. In de zomer van 2022 behaalde zijn diploma aan de Kon. Beiaardschool in Mechelen. Diezelfde zomer werd hij in Brugge aangesteld als adjunct-stadsbeiaardier. Momenteel volgt Brecht er de specialisatiegraad bij Koen Van Assche.
Daarnaast volgt Brecht een masteropleiding Taal- en Letterkunde Engels-Nederlands (‘Germaanse’) aan de KU Leuven en University of Oxford
Lydia Mussche-Zwart (1988) verzorgt als buikspreekster en beiaardier voorstellingen, (kinder)concerten en educatieve programma’s.
Na een studie Sociaal Pedagische Hulpverlening studeerde ze beiaard aan het Nederlands Carillon Instituut te Dordrecht. Ze ontving praktijklessen van haar vader Boudewijn Zwart en volgde theorie-vakken aan de Koninklijke Beiaardschool Mechelen (België). In 2011 behaalde ze met een 9 haar beiaarddiploma. Inmiddels wordt Lydia in zowel binnen- als buitenland regelmatig gevraagd voor concerten.
Met haar vader vormt ze muzikaal duo ‘Black & Beauty’, dat als missie heeft de beiaard onder een breed publiek bekend te maken door carillonspel te combineren met o.a. piano en gitaar.
Als beiaardier geeft ze door heel Nederland intieme tuin- en huiskamerconcerten met haar sprookjesachtige ‘kamerbeiaard’. Sinds 2020 reist ze bovendien rond met het concertcarillon van haar vader onder de noemer ‘Bell Theater’. Hiermee verzorgt ze samen met haar man Bart bijzondere optredens en straatacts op o.a. festivals, markten en feesten. Speciaal voor scholen ontwikkelde ze educatieve programma’s als ‘bellen en het beest’, waarbij kinderen in één uur tijd kennis maken met de beiaard als cultureel erfgoed. Als buikspreekster en poppenspeelster speelt ze inmiddels op scholen, in tehuizen en op festivals door heel Nederland.
Bart en Lydia zijn sinds 2009 gelukkig getrouwd en inmiddels ouders van vier kinderen.
Christiaan Winter (*1967) is stadsbeiaardier van Alkmaar, dorpsklokkenist van De Rijp, docent aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool, voorzitter van zowel Beiaardcentrum Nederland als de Koninklijke Nederlandse Klokkenspelvereniging en redactielid van het Jaarboek Beiaard- en Klokkencultuur in de Lage Landen. Hij studeerde aan de verschillende beroepsopleidingen voor muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht kerkmuziek, orgel, koordirectie en beiaard en was eerder programmamaker bij de NCRV-radio en kerkmusicus van de Oude Kerk in Amsterdam. Momenteel is hij – naast beiaardier en docent – dirigent van vocaal ensemble Duodektet in Amsterdam en freelance organist, zanger en componist. In mei 2023 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een studie over leven en werk van de kerkmusicus en componist Willem Vogel.
Oleksandra Makarova (2004) is afkomstig uit Mukachevo in Oekraïne. Van 2011 tot 2019 leerde ze piano en xylofoon aan de muziekschool. Momenteel studeert ze aan de Nationale Muziek Academie “Peter Tchaikovski” in Kiev. Slechts 17 jaar oud nam ze reeds deel aan verschillende regionale, nationale en internationale festivals en wedstrijden waarbij ze met bekende musici optrad. In de internationale wedstrijd “Festolymp” (Geneve) won ze de Grand Prix met haar eigen composities. Sinds kort studeert ze bovendien beiaard, ze krijgt onder meer les van Elena Sadina aan de beiaardschool in Mechelen.
Toni Raats (1960) komt uit een familie waar al generaties lang gemusiceerd wordt. Hij studeerde beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen bij o.a. Carlo van Ulft, Jo Haazen, Eddy Mariën en Geert d ́Hollander. Hij is freelance bespeler van de beiaard van de St. Martinuskerk te Halsteren. Sinds juli 2010 is hij benoemd tot stadsbeiaardier van Roosendaal. Toni is verder actief als pianist en organist bij verschillende koren. Naast de muziek is hij actief als coach/bedrijfsmaatschappelijk werker. De muziek en dit dankbare werk verrijken elkaar. Ook in een gesprek gaat het om ritme, improvisatie, structuur, intonatie en vooral goed luisteren.
Julia Toumassian (°2000) begon op haar achtste jaar met haar beiaardstudies in de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Ze nam deel aan concerten en (beiaard)festivals in binnen- en buitenland en maakte deel uit van verschillende tv- en radio-uitzendingen. In 2014 en 2016 was ze laureaat van de jeugdbeiaardwedstrijden in Saint-Amands Les Eaux (Frankrijk) en Deinze. Ze behaalde haar getuigschrift in 2020 met grote onderscheiding. De laatste jaren treedt ze ook op met solo- en duoconcerten met Serafima Yavarouskaya. Momenteel volgt ze een specialisatiejaar beiaard en samenspel aan de beiaardschool. Daarnaast is ze studente eerste master geneeskunde aan de KU Leuven en lid van het Leuvens Universitair Koor.
Wim Ruitenbeek (1978) leerde beiaardspelen van de Nijkerkse stadsbeiaardier Freek Bakker. Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, waar hij studeerde bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius, behaalde Wim in 2005 zijn Master-diploma. Daarnaast had hij orgelles van Nico Poorter en Wout van Andel en studeerde hij schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Wim is stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel en Velsen en vaste bespeler van het glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn.
Gijsbert Kok (1963) studeerde orgel, kerkmuziek, beiaard en muziektheorie. Hij is beiaardier van Den Haag, Scheveningen en Voorschoten. Daarnaast is hij organist van de Abdijkerk in Den Haag - Loosduinen en van de American Protestant Church of The Hague. Hij is docent muziektheoretische vakken aan het Rotterdams Conservatorium en hij heeft een concertpraktijk als beiaardier, organist en begeleider.
Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Hij is curator van het erfgoedprogramma Beiaardcultuur Leuven. Samen met Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells’ Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Aan de Mechelse beiaardschool doceert hij de vakken beiaardgeschiedenis en campanologie.
Door lezingen en publicaties brengt Luc het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.