Gastbeiaardiers 2022

GASTBEIAARDIERS & MUSICI 2022

Julia Toumassian (°2000) begon op haar achtste jaar met haar beiaardstudies in de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Ze nam deel aan concerten en (beiaard)festivals in binnen- en buitenland en maakte deel uit van verschillende tv- en radio-uitzendingen. In 2014 en 2016 was ze laureaat van de jeugdbeiaardwedstrijden in Saint-Amands Les Eaux (Frankrijk) en Deinze. Ze behaalde haar getuigschrift in 2020 met grote onderscheiding. De laatste jaren treedt ze ook op met solo- en duoconcerten met Serafima Yavarouskaya. Momenteel volgt ze een specialisatiejaar beiaard en samenspel aan de beiaardschool. Daarnaast is ze studente eerste master geneeskunde aan de KU Leuven en lid van het Leuvens Universitair Koor.

Mariya Kulish begon haar muzikale opleiding op jonge leeftijd in Donetsk (Oekraïne) met piano. In 2016 behaalde ze haar master diploma aan de Nationale Muziek Academie “Peter Tchaikovski” in Kiev. Tegelijkertijd voltooide ze een opleiding als praktiserend psycholoog. Mariya is zeer aktief als pianist in verschillende culturele gezelschappen en als pianodocent. Van 2018 tot 2020 studeerde ze in Mechelen aan de beiaardschool.

Oleksandra Makarova (2004) is afkomstig uit Mukachevo in Oekraïne. Van 2011 tot 2019 leerde ze piano en xylofoon aan de muziekschool. Momenteel studeert ze aan de Nationale Muziek Academie “Peter Tchaikovski” in Kiev. Slechts 17 jaar oud nam ze reeds deel aan verschillende regionale, nationale en internationale festivals en wedstrijden waarbij ze met bekende musici optrad. In de internationale wedstrijd “Festolymp” (Geneve) won ze de Grand Prix met haar eigen composities. Sinds kort studeert ze bovendien beiaard, ze krijgt onder meer les van Elena Sadina aan de beiaardschool in Mechelen.

Frank Alaerts is organist, pianist en sinds een zestal jaar ook accordeonist – zijn lievelingsinstrument is een bayan knoppenaccordeon. Hij verzorgt de muzikale omlijsting van vieringen, begeleidt koren en treedt op als solo-artiest of in een kamermuziekbezetting. Hierbij gaat hij geen enkele stijl uit de weg: van barok over klassiek en romantisch naar jazz, pop en moderne muziek. De Franse stijl is uitermate geschikt voor een accordeon, en een experiment om deze muziek uit te voeren met een bezetting van accordeon en beiaard is dan ook op zijn lijf geschreven.

Marcel Siebers studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Arie Abbenes en met als eindresultaat het diploma Uitvoerend Musicus. Door de jaren heen gaf hij vele concerten in Europa, de Verenigde Staten en Canada. In 2003 was hij gastbeiaardier op het prestigieuze carillonfestival van Springfield, IL (USA). In augustus 2005 speelde hij op uitnodiging van de Canadese regering op de ‘Peace Tower’ van de ‘Houses of Parliament’ in Ottawa. Siebers is ruim 50 jaar kerkmusicus in het Land van Cuijk. In 2016 kreeg hij de culturele onderscheiding, de “Bronzen Merlet”.

John Widmann is stadsbeiaardier van de stad Frederick, Maryland, waar hij concerten speelt op de Joseph Dill Baker beiaard in Baker Park. Hij bekleedt die functie nu al dertig jaar. Widmann studeerde af aan de Indiana University of Pennsylvania, en voltooide in 2011 zijn Master of Music aan de Towson University. In 2021-2022 studeerde hij voor zijn diploma aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” in Mechelen, België. Naast zijn zondagse recitals is hij vorig jaar met pensioen gegaan bij de Frederick County Public Schools waar hij docent Algemene Vocale Muziek was. John Widmann werd in 1996 lid van de Gilde van Beiaardiers in Noord-Amerika.

Maurits Bunt is organist, lavecinist, kermusicus en beiaardier. Momenteel volgt hij masterstudies orgel bij Ton Koopman en Hayo Boerema (Codarts) en beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter (HKU/Nederlandse Beiaardschool). In 2014 won hij als klavecinist de eerste prijs tijdens het concours van het Bachfestival Lelystad. Als beiaardier in Maurits Bunt werkzaam als stadsbeiaardier van Groningen, waar hij de Hemonybeiaard van de Martinitoren bespeelt, en als beiaardier van Epe.

Margaret Pan is een freelance beiaardier uit Boston (VS). Ze begon beiaard te studeren in 2007 aan de Princeton University, studeerde af aan de Mechelse beiaardschool in 2012, en was een ‘fellow’ in Bok Tower Gardens in 2015. Margaret is een laureaat van de Koningin Fabiola wedstrijd in 2019, en won de internationale wedstrijd in Springfield, Illinois in 2017. Ze gaf concerten in Noord-Amerika, België en Nederland. Margaret onderzoekt als astronoom de bewegingen van planeten in zonnestelsels.

Julie Zhu is componist, artist en beiaardier. Haar werk is conceptueel en multi-disciplinair. Ze maakt gebruik van verschillende media, van muurschilderingen en sculpturen naar performance en video, en werkt samen met artiesten uit verschillende disciplines. Julie Zhu studeerde beiaard aan de Yale University en de koninklijke beiaardschool in Mechelen. In 2015 werd ze aangesteld als beiaardier van de Saint Thomas Church Fifth Avanue in New York. Ze heeft concerten gespeeld en lezingen gegeven in Europa en Noord-Amerika.

Deborah Hennig (Canada) heeft een achtergrond als klassiek pianist en uitvoerend kunstenaar, wat duidelijk invloed heeft gehad op haar beiaardspel. Ze begon haar beiaardstudies aan de Peace Tower Carillon in Ottawa, Canada. In 2019 studeerde ze full time aan de koninklijke beiaardschool in Mechelen, waar ze les kreeg van Eddy Mariën, Koen Cosaert en Koen Van Assche. In 2021 behaalde ze haar diploma met grote onderscheiding. Deborah was Executive Director en Marketing Director voor verschillende podiumkunstorganisaties in Canada en Hong Kong.

Luc Dockx (1970) studeerde aan het Lemmensinstituut waar hij het graduaatsdiploma kerkmuziek behaalde. Daarna volgde hij een opleiding beeldhouwkunst aan het Hoger Sint-Lukasinstituut te Brussel, waar hij afstudeerde als Meester in de Beeldende Kunst. Beiaard studeerde hij aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen. In juni 2003 behaalde hij er met onderscheiding het laureaatsdiploma.
Luc Dockx is stadsbeiaardier van Hoogstraten, waar hij sinds zijn aanstelling in 2002 ijverde voor een grondige restauratie van de Hemonybeiaard. In 2018-2019 werd deze restauratie een feit. Zo behoort de beiaard van Hoogstraten nu tot de meest waardevolle historische beiaarden. Luc is er tevens werkzaam als organist van de Sint-Katharinakerk.

Simone Browne is een beiaardier uit Tucson, Arizona (VS). Ze ontwikkelde al op jonge leeftijd een liefde voor muziek en speelde elf jaar cello. Toen ze in 2015 in Chicago ging studeren leerde ze de beiaard kennen en volgde ze les bij Joey Brink. Na haar afstuderen in 2019 woonde ze een jaar in Chernivtsi (Oekraïne) om Engelse les te geven en beiaarden te bezoeken. Ze studeerde nadien aan de beiaardschool in Mechelen, waar ze in 2021 met grote onderscheiding afstudeerde. Haar liefste bezigheden zijn het studeren van talen en beiaarden overal ter wereld bezoeken.

Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Hij is curator van het erfgoedprogramma Beiaardcultuur Leuven. Samen met Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells’ Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Aan de Mechelse beiaardschool doceert hij de vakken beiaardgeschiedenis en campanologie.

Door lezingen en publicaties brengt Luc het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.

Olivier Vander Bauwede begon mondharmonica te spelen toen hij zeventien jaar oud was, geïnspireerd door de muziek van Sonny Boy Williamson en Little Walter alsook als zijn landgenoten Toots Thielemans en Steven De Bruyn. Hij werkt regelmatig samen met de beste bluesartiesten van België en is lid van de ‘Missy Sippy All Stars’, een groep jonge muzikanten. Hoewel zijn passie bij blues en jazz ligt, heeft hij gewerkt met artiesten en bands in allerlei genres zoals wereldmuziek, rock, pop en folk. Hij heeft opnamen gemaakt voor verschillende tv, radio en theaterproducties, en is één van de weinigen die zowel de chromatische als diatonische harmonica speelt en onderricht. Momenteel studeert hij jazz aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

 Carl Van Eyndhoven (1959) studeerde aan de Nederlandse beiaardschool bij Arie Abbenes. Hij laat zich vooral horen in de beiaardwereld als stadsbeiaardier van Tilburg (NL) en Mol en via concerten in Frankrijk, Nederland, USA, Japan,... Hij promoveerde in 2012 aan de KU Leuven over de uitvoeringspraktijk van zeventiende-eeuwse beiaardmuziek. Momenteel doet hij onderzoek naar negentiende-eeuwse beiaardtranscripties van opera’s. Van 2000 tot 2012 was hij voorzitter van de Vlaamse Beiaardvereniging. In 2017 nam hij de CD “Django Bells” op i.s.m. het jazz manouche ensemble Minor Sing uit Lyon. Zijn liefde voor jazz deelt hij graag met het publiek via beiaardimprovisaties over bekende jazzstandards uit  The Great American Songbook en programma’s als ‘Swinging Bells’ en dit jaar ‘Toots On Bells!’.

www.carll.be