Gastbeiaardiers 2023

GASTBEIAARDIERS 2024

De Jeugdbeiaardklas van de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” viert 20 jaar!

In 2004 werd in de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen door Elena Sadina een kinderklas opgericht met de bedoeling kinderen reeds op jonge leeftijd in aanraking te brengen met de beiaardcultuur en te vormen tot toekomstige beiaardiers. Dit voor het eerst in de beiaardgeschiedenis.

De klas kende van bij het begin een grote aantrek wat vooral bleek tijdens de Lentedagen en concerten. Het succes van de kinderlas drong door tot bij "Ketnet" (TV), Radio Klara, VRT en andere media uit verschillende landen (België, Nederland, Duitsland, Oekraïne,

Japan, Rusland, Italië) die aan dit onderwerp een opmerkelijke aandacht besteden.

In juni 2010 werd door de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn”, Koninklijke vereniging “Toren en beiaard” en de stad Mechelen het Eerste Kinderbeiaardfestival georganiseerd waar deze kinderklas samen met leerlingen uit Portugal en het Verenigd Koninkrijk verschillende concerten hebben gespeeld. In 2012 werd er een CD opgenomen in Dordrecht. In datzelfde jaar namen de kinderen deel aan de Eerste Internationale Beiaardwedstrijd voor jeugd in Mechelen (België), in 2014- aan de Internationale Beiaardwedstrijd in Saint-Amand-les-Eaux (Frankrijk) en in 2019, 2022 aan de Internationale Beiaardwedstrijd "Maurice & Géo Clément" te Doornik waar ze een aantal prijzen behaalden.

Het jeugdhandbellenkoor van de Koninklijke Beiaardschool o.l.v. Elena Sadina trad o.a. op met beiaard, piano, blazers, accordeons, jazzgroep, percussie, strijkorkesten e.a. Jonge beiaardiers worden regelmatig gevraagd om concerten te spelen in verschillende steden van België, Nederland, Frankrijk, Portugal, Ierland en de Verenigde Staten.

In Grimbergen geven ze reeds sinds 2008 concerten en nemen ze deel aan de jaarlijkse evenementen die georganiseerd worden om jonge beiaardiers een podium te geven.

Vandaag treden de jonge musici van de klas van Elena Sadina en Dina Verheyden op in het kader van het 20-jarige jubileum van de jeugdbeiaardklas.

Vele opnames van concerten en evenementen zijn op het web terug te vinden:
www.beiaardschool.be
www.kinderbeiaardklasmechelen.jimdo.be

Familievoorstelling "De Jongen in de klokkentoren"

“Een jongen raakt bezeten door klokken en bekijkt de wereld vanuit zijn torenperspectief. Vanuit de historie van klokken en beiaard krijgt hij eigenzinnige inzichten over het heden en de toekomst. Het lijkt wel alsof hij weet waar de klepel hangt. Of is dat hoogmoed? Om dat te weten te komen, daalt hij af uit de toren om zijn wereldvisie te toetsen aan de dagelijkse werkelijkheid.”


Een voorstelling waarbij de grenzen tussen waarheid en fantasie, tijd en eeuwigheid, cultuur en erfgoed, ernst en humor vervagen.

Guitarillon "Van Bach tot Nirvana"

Guitarillon is de combinatie van gitarist Cedric Honings en beiaardier Jan Verheyen. Zij begonnen samen te spelen in 2018, nadat Jan tijdens een concert Cedric had opgemerkt. Sindsdien hebben ze vele concerten gespeeld in binnen- en buitenland. In het eerste jaar gingen ze op tournee door Nederland, Duitsland en Polen. Een jaar later trokken ze verder weg: naar het noordoosten van de VSA, waar ze meer dan twintig concerten speelden in het gebied tussen Boston, Washington DC, Chicago en Detroit...

 

Jan Verheyen is beiaardier van Hasselt en Neerpelt en geeft beiaardles o.a aan de Mechelse beiaardschool. Daarnaast trekt hij onder de naam Bells Lab rond met zijn toerbeiaard.

 

Cedric Honings is als gitarist met grote onderscheiding afgestudeerd aan het conservatorium van Brussel. Hij heeft al verschillende prijzen op zijn palmares staan en stond op vele podia.

Meer info:

bellslab.net en cedrichonings.com

Joey Brink begon zijn beiaardstudies aan de Yale University bij Ellen Dickinson. Hij behaalde zijn diploma met grootste onderscheiding aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen bij Eddy Mariën, en studeerde vervolgens bij Geert D'hollander in Bok Tower Gardens, Florida. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen als zowel uitvoerder als componist en schreef verschillende bewerkingen en originele composities voor beiaard. Momenteel is hij universiteitsbeiaardier en docent aan de University of Denver.

Scott Allan Orr begon zijn beiaardstudies bij Roy Lee aan de Universiteit van Toronto. In 2014 ontving hij een beiaardiersdiploma summa cum laude van de Koninklijke Carillon School 'Jef Denyn' in Mechelen. Sindsdien concerteert hij over de hele wereld en heeft hij verschillende beiaardwerken geschreven. Bovendien heeft hij muziekwetenschappen gestudeerd aan de London College of Music. Naast zijn beiaardactiviteiten heeft hij een academische positie aan de UCL Institute for Sustainable Heritage.

Carson Landry is beiaardier bij de Grosse Pointe Memorial Church in Michigan, VS. Hij heeft een masterdiploma in beiaardspel van de Universiteit van Michigan en een diploma van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" in Mechelen. Landry heeft beiaardstages gehad bij Bok Tower en de Rees-beiaard, beide in de VS. Hij is actief als uitvoerder, arrangeur en leraar.


Selected Program Notes

Melody for Kinyaa'áanii: Connor Chee is a Native American composer of the Navajo Nation. He says of this piece: “Kinyaa'áanii is the name of one of the original four clans of the Diné (Navajo). The English translation for Kinyaa'áanii is “Towering House.”... The pieces employ recurring motives taken from traditional Diné chants and songs. The Diné believe in the curative power of music, and the carillon presents the unique opportunity for the restorative sounds to reach the community surrounding the instrument.”

Epitafium: This piece was written in response to the horrific assassination of the former mayor of Gdańsk, Poland, Paweł Adamowicz. It is based on a descending bass line that evokes graveness and mourning.

Closest: This piece was commissioned by American carillonist Tiffany Ng for Mother’s Day 2016. She says: “This gently rhythmic piece evokes the expectant mother’s intimate experience of feeling her baby’s heartbeat speeding and slowing during pregnancy.”

Peter Bray is Senior Carillonist van het National Carillon in Canberra, Australië. Zijn passie voor beiaardspelen heeft hem over de hele wereld gebracht. Na zijn muziekstudie aan de Australian National University in 2022 behaalde hij zijn beiaarddiploma aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen in 2023. Hij concerteerde onder andere in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Actief betrokken bij de beiaardiersgemeenschap, besteedt hij zijn tijd aan zowel het bespelen als promoten van het instrument.

Adrien Parret is een orgelbouwer en organist die werkzaam is als organist in St. Didier in Mont D'or en als plaatsvervanger in St. Nom de Jésus in Lyon. Hij heeft een diploma van de Fédération musicale de Savoie in beiaardspel en improvisatie op de beiaard. Daarnaast is hij beiaardier in Miribel, waar hij samen met toeristische dienst een programma leidt rond de historische beiaard van de stad.
Adrien Parret heeft concerten gegeven in verschillende landen, waaronder België, Zwitserland, Litouwen en Duitsland. Sinds 2020 is hij ook artistiek directeur van het beiaardfestival van Côte D'or.

Eddy Mariën kreeg de beginselen van piano en beiaard van zijn stiefvader Jef Rottiers. Hij voltooide zijn pianostudies aan het Muziekconservatorium van Mechelen en studeerde nadien aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn', waar hij nu docent is. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij de graad Master of Music. Eddy Mariën is beiaardier van Mechelen, Leuven, Halle en Meise. Hij speelde concerten over de hele wereld en nam verschillende CD's op.

Claire Janezic heeft een indrukwekkende academische en muzikale carrière. Ze behaalde summa cum laude haar diploma aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen en studeerde ook aan de Universiteit van Rochester. Claire is een ervaren beiaardier, docent en componist, met optredens over de hele wereld. Na haar fellowship bij Geert D'hollander in Bok Tower Gardens in Florida keerde ze terug naar België voor verdere specialisatie aan de Mechelse beiaardschool.

Annie Gao is een beiaardier en software ingenieur uit het zonnige zuiden van Californie. Ze begon haar beiaardstudie aan de Yale University, waar ze les volgde bij Ellen Dickinson. Ze behaalde haar beiaarddiploma in 2020, en studeerde af in 2021 met een gecombineerde BSc/MSc in computerwetenschappen. Daarna vervolgde haar beiaardstudies bij Geert D'hollander, Boudewijn Zwart en Eddy Marien. Haar vrije tijd vult ze in met tafeltennis spelen, puzzelen en lezen.

Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Hij is curator van het erfgoedprogramma Beiaardcultuur Leuven. Samen met Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells’ Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Aan de Mechelse beiaardschool doceert hij de vakken beiaardgeschiedenis en campanologie.

Door lezingen en publicaties brengt Luc het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.

Peter Thomas (Aalst, 1961) studeerde aan de conservatoria van Gent, Antwerpen en Maastricht. Hij is te horen op verscheidene cd-opnamen en werkt regelmatig mee met producties van Radio Klara. Naast het verzorgen van publicaties zet hij zich in voor activiteiten die orgel bij een breed publiek promoten. Peter Thomas is gewezen directeur van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten te Aalst en docent muziekschriftuur aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen.