Gastbeiaardiers 2023

GASTBEIAARDIERS & -MUSICI 2025

Sergej Gratchev is een befaamde beiaardier en componist met een passie voor Russische en Europese muziek. Hij volgde zijn opleiding in Rusland en bouwde een internationale carrière uit als uitvoerend musicus. Gratchev staat bekend om zijn unieke bewerkingen en originele composities die traditionele en moderne stijlen combineren. Hij trad op in diverse landen en won prijzen op prestigieuze muziekcompetities. Als docent en mentor inspireert hij nieuwe generaties beiaardiers wereldwijd. Naast zijn muzikale carrière is hij betrokken bij projecten die de beiaardkunst internationaal promoten.

Gert Coppens werd geboren in Herdersem op 10 oktober 1968 in een muzikale familie. Hij kwam zowat 35 jaar geleden in contact gekomen met de beiaard en heeft sindsdien altijd interesse gehad in bouw en klank van dit fraai stukje techniek. Sinds het begin van dit academiejaar heeft hij de tijd gevonden om de daad bij het woord te voegen om zo ook anderen te laten (mee)genieten van deze ’hemelse’ klanken.


Feri De Schepper is dertien jaar en volgt sinds twee jaar beiaardlessen in Haaltert. Hij vindt de beiaard een fantastisch en uniek instrument dat het waard is om te blijven bestaan en om bespeeld te blijven worden. Naast beiaardles volgt Feri ook nog lessen Woord aan de Academie Ninove.


Janus Meuris is sinds mijn studententijd gefascineerd door beiaard en ging op maandagavond vaak luisteren naar de beiaardconcerten aan de kathedraal in Antwerpen. Zijn hoofdinstrument is viool en hij deed de laatste jaren in de muziekschool van Grimbergen een specialisatie jazz-viool. Toen daar begin dit schooljaar aangekondigd werd dat er een opleiding beiaard begon, heeft hij zich direct aangemeld

Louie Mykhaylenko is een enthousiaste en leergierige jongen uit Grimbergen, dit schooljaar gestart met initiatie beiaard. Op 7-jarige leeftijd ontdekte hij de beiaard tijdens de opendeurdag van de muziekschool en geen ander instrument kon hem nog bekoren. Ondanks dat Louie nog geen notenleer gevolgd heeft, kan hij vlotjes nieuwe liedjes instuderen. In maart heeft hij voor de eerste keer op de echte beiaard gespeeld en dat heeft hij uitstekend gedaan. 

Ruth De Moor is van opleiding pianiste en geeft les aan de muziekacademie van Wemmel. Zes jaar geleden is ze in Grimbergen komen wonen. De klokken van de beiaard zongen toen een welkomstlied en wekten haar interesse. Sinds dit jaar volgt ze lessen beiaard op de academie.

Thorsten Van den Eynde is vijftien jaar en gaat naar school aan het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel. Hij volgt percussie, speelt in de fanfare, sleutelt graag aan zijn motor en is bovendien regelmatig te vinden op de schietbaan in Vilvoorde. Maar voor beiaard heeft hij dit jaar met veel plezier ook tijd kunnen vrijmaken.

Lydia Mussche-Zwart (1988) verzorgt als buikspreekster en muzikante voorstellingen, (kinder)concerten en educatieve programma’s. In 2011 behaalde ze met een score van 90% haar beiaard-diploma. Met haar vader vormt ze het muzikale duo ‘Black & Beauty’, met als missie de beiaard onder een breed publiek bekend te maken. Sinds 2020 reist ze rond met het concertcarillon van haar vader onder de noemer ‘Bell Moods Carillon‘. Speciaal voor scholen ontwikkelde ze educatieve programma’s als ‘bellen en het torenbeest’, waarbij kinderen in één uur tijd kennis maken met de beiaard als cultureel erfgoed.

Astrid Stockman is van opleiding klassieke pianiste en klassieke zangeres.

Al tijdens haar zangstudies rolde ze beetje bij beetje in het vak en vandaag staat haar leven in het teken van zingen, theaterspel en muziek maken. Ze houdt van de veelzijdigheid van haar beroep en zong in voorstellingen gaande van gregoriaans over klassiek en musical naar nieuw gecomponeerde opera’s en muziektheater.

Monika Kaźmierczak is stadsbeiaardier van Gdańsk en studeerde aan de Muziekacademie van Gdańsk en de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Ze behaalde verschillende studiebeurzen en won meerdere internationale beiaardwedstrijden, waaronder de finaleplaats in de Koningin Fabiola wedstrijd van 2008. Monika treedt op in diverse landen. Ze werkt samen met jazzmusici en blazersensembles en speelt regelmatig op het Actus Humanus Festival. Daarnaast richtte ze het Gdańsk Carillon Festival op en behaalde in 2012 haar doctoraat in de kunsten met specialisatie beiaardspel. In 2021 ontving ze de hoogste cultuurprijs van Gdańsk en in 2022 werd haar soloalbum Contemporary Carillon genomineerd voor de prestigieuze Fryderyk Award.

Dennis Vallenduuk studeerde orgel aan het conservatorium van de Saxion Hogeschool Enschede bij Gijs van Schoonhoven, en behaalde bij hem zowel het Eerste als het Tweede Fase-diploma orgel (voorheen resp. DM en UM). In 2007 won hij het Nationaal Improvisatieconcours in het Orgelpark te Amsterdam, in 2008 nam hij deel aan het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem. Hij is tevens begeleider van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en dirigent van vocaal mannenensemble Esquire. In 2023 voltooide hij de masteropleiding beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool/HKU bij Christiaan Winter, Frans Haagen en Tommy van Doorn. In 2024 won hij het beiaard-improvisatieconcours te Brielle. Met ingang van 2025 is hij stadsbeiaardier van Hengelo.

Fellowship of the Ring is het beiaardduo van Claire Janezic en Sydney Nguyen. Ze studeerden aan universiteiten in het noordoosten van de VS en begonnen daar op lichte beiaarden, maar spelen nu even graag op zware instrumenten zoals de beiaard van Sint-Rombouts in Mechelen. Hun repertoire richt zich op hedendaagse beiaardcomponisten en bewerkingen van klassieke werken. Sydney leerde beiaard spelen aan Wellesley College en studeert momenteel af aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Claire begon haar beiaardstudie aan de University of Rochester en behaalt nu een master aan LUCA School of Arts in Leuven.

Gerda Peters, geboren en getogen in Haarlem, groeide op met beiaard- en orgelmuziek. Ze studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en behaalde haar staatsexamen piano. In 2008 behaalde ze haar Master of Music in Carillon aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Ze is stadsbeiaardier van Almere, Beverwijk en Voorburg en treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Samen met Jessica
Simonetti vormt ze het beiaardduo “Duo Bellini”. Daarnaast heeft ze een privélespraktijk, ook voor beiaard, in de Bollenstreek.

Tijl Stynen (1983) begon zijn muziekstudies aan de muziekacademie van Turnhout, waar hij onder andere zijn eerste lessen piano, begeleidingspraktijk en muziektheorie kreeg. In 2022 studeerde hij af aan de Koniklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen met grote onderscheiding. De voorbije jaren concerteerde Tijl reeds in verschillende Vlaamse en Nederlandse steden
op de beiaard. Sinds 2021 is Tijl vast als beiaardier verbonden aan de beiaard van het districtshuis in Borgerhout, de “BorgerBeiaard”.

Klaas R.R. de Haan studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Leeuwarden en Utrecht. In 1997 behaalde hij het diploma UM aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, waar hij les kreeg van Arie Abbenes en Bernard Winsemius. Datzelfde jaar won hij de eerste prijs bij het Internationaal Beiaardconcours in Groningen. Hij is beiaardier van Laren (NH), Rhenen, Bolsward en Heerenveen en adjunct-beiaardier in Hilversum. Daarnaast treedt hij regelmatig op als gastspeler in binnen- en buitenland.
Ook is hij vaste organist van de Lichtbron-kerk in Hilversum.

Joseph Min, winnaar van de Koningin Fabiola Beiaardwedstrijd 2024, woont in New York en studeert aan de Columbia Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation. In 2023 studeerde hij summa cum laude af aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” in Mechelen, waar hij les kreeg van Koen Cosaert en Koen Van Assche. Hij ontdekte de beiaard aan de Universiteit van Chicago onder begeleiding van Joey Brink. Met zijn werk in akoestiek en ontwerp hoopt hij bij te dragen aan zowel de architectuur als de beiaardcultuur.

De Bells’ Angels is een beiaardduo dat bekend staat om zijn virtuoze en vernieuwende concerten. Het duo bestaat uit Twan Bearda en Luc Rombouts, beiden ervaren beiaardiers met een passie voor avontuurlijke programma’s. Ze brengen muziek uit diverse stijlen en periodes, variërend van klassieke meesterwerken tot eigentijdse composities. Hun unieke vierhandige speltechniek geeft een bijzondere klankdimensie aan de beiaard. Regelmatig treden ze op in binnen- en buitenland en werken ze samen met andere musici. Naast hun concerten zetten ze zich in om met hun beiaardmuziek een breed publiek te begeesteren.

Merel Van Hemelryck (°2000) begon op 9-jarige leeftijd met cello en studeerde aan LUCA School of Arts in Leuven. Ze nam deel aan masterclasses bij gerenommeerde cellisten en werd finaliste in verschillende wedstrijden. In 2023 studeerde ze in Graz bij Tobias Stosiek. Ze speelde met orkesten zoals Frascati Symphonic en het LUCA Philharmonic Orchestra en was in 2022 lid van de jeugdjury van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Ze treedt op in diverse ensembles en reist de wereld rond met Symphony of Unity Tomorrowland.

Jasper Depraetere (°2000) is beiaardier in Mol en Lier en leraar aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Hij begon op jonge leeftijd met beiaard en behaalde zijn masterdiploma aan LUCA School of Arts. Hij won diverse wedstrijden en werd finalist in de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola. Jasper concerteerde in binnen- en buitenland en werd coördinator van de wedstrijd in 2024. Hij heeft een passie voor een dynamisch en verhalend beiaardspel en zal in 2025 optreden in Chicago.