Gastbeiaardiers 2021

GASTBEIAARDIERS 2021

Robert Hutten is geboren op 20 juni 1996 in Utrecht. Hij volgde vanaf zijn vijfde jaar pianoles bij o.a. Bert van Koten, Gert Van de Hoef en Henco de Berg. Daar zat hij in de jongtalentenklas van het conservatorium in Tilburg met hoofdvak orgel en bijvak piano. Daar heeft daar tot zijn achtiende jaar gezeten. In 2017 starte hij op de beiaardschool in Amersfoort. Sinds 2 jaar heeft hij de overstap gemaakt naar de koninklijke beiaardschool in Mechelen, waar hij nog steeds studeert.

Timothy Couck. Al op een leeftijd van 5 wou Timothy graag muziek spelen. Hij had interesse in piano, maar ook in een ander, uniek instrument. De Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen was dan ook dé perfecte school om zijn talenten uit te breiden en te verdiepen. Met veel passie en interesse studeerde hij 16 jaar aan de beiaardschool. In 2019 studeerde hij af met grote onderscheiding in de vakken beiaard en improvisatie. Omdat hij graag verder wilde studeren aan de muziekschool en zijn kennis in muziek nog verder uit te bereiden, koos Timothy voor twee jaar specialisatie aan de Koninklijke Beiaardschool.

Dina Verheyden (1982 - Mechelen) gaat zingend en spelend door het leven. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde ze haar Master Solo zang, en voltooide er tevens de Lerarenopleiding. In 2007 behaalde ze het diploma 'Beiaardier' aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen. Ze geeft beiaardles in Mechelen en Namen, en is de beiaardier van de Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk in Mechelen. Ze heeft een brede muzikale interesse, is zangcoach en zingt in verschillende ensembles (waaronder Vocem Flentium en Kampa Kampa).Richard de Waardt (1982 - Vlaardingen) studeerde aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen en behaalde het einddiploma met grote onderscheiding in 2010. Richard won verschillende (eerste) prijzen op internationale beiaardwedstrijden en geeft regelmatig beiaardconcerten in binnen- en buitenland. Sinds 2012 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam, waar hij de historische Hemony-beiaard (1660) van de Laurenstoren bespeelt. Daarnaast organiseert hij talloze projecten en torenconcerten voor jong en oud (zie www.torenmuziek.nl).

De beiaardiers Twan Bearda en Luc Rombouts spelen als beiaardduo The Bells' Angels al meer dan 20 jaar samen. Hun doel: het beiaardrepertoire verrijken met werken die niet kunnen gespeeld worden door één beiaardier. Zo bereiken ze een nieuwe totaalklank die de beiaard nog meer tot zijn recht doet komen als concertinstrument.

Twan Bearda (°1973) is stadsbeiaardier van Grimbergen. In 2000 werd hij eerste prijswinnaar in de internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard in Mechelen. In het dagelijkse leven is hij actief als ingenieur.

Luc Rombouts (°1962) is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Daarnaast is hij actief als onderzoeker en publicist in verband met klok en beiaard.

Joost van Balkom werd in 1959 geboren. Hij studeerde klarinet aan het Brabants conservatorium bij Piet Jeegers, compositie aan het Koninklijk conservatorium bij Louis Andriessen, Frederic Rzewski, Diederick Haakma Wagenaar en Dick Raaimakers en beiaard aan de l’école Française de carillon te Douai (Frankrijk) bij Jacques Lannoy.
Momenteel is hij werkzaam als beiaardier van s’- Hertogenbosch en Drunen en geeft hij klarinet- en saxofoon les, harmonieleer aan de piano en compositieles aan verschillende kunstinstellingen.
Hij schreef composities en arrangementen voor verschillende bezetting. Hij treedt regelmatig op in binnen en buitenland. Momenteel studeert hij, naast zijn werkzaamheden, Cultuur Wetenschappen.

André Kukolja, geboren in 1974 te Hengelo (Nederland), leerde de beginselen van het beiaardspel bij Peter Bremer op de Campusbeiaard van de Universiteit Twente. De hoofdvakstudie beiaard volgde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, waar hij les volgde bij Arie Abbenes, Todd Fair en Bernard Winsemius. Onder leiding van laatstgenoemde studeerde hij in 2002 af. Kukolja is assistent-beiaardier van Spakenburg en vervangt af en toe collega-beiaardiers. Voor Kukolja is het vanavond de allereerste keer dat hij een beiaardconcert geeft in Vlaanderen.

Merle Kollom studeerde orgel, theologie en kerkmuziek. Ze behaalde haar beiaardiersdiploma aan de Scandinavische Beiaardschool bij Peter Langberg in juni 2019, waarmee ze de eerste Estse beiaardier werd. Ze trad intussen op in verschillende landen, en is artistiek verantwoordelijke voor de beiaard van het gemeentehuis in Tartu. Ze werkte mee en was verantwoordelijk voor een groot aantal culturele projecten. In 2003 werd ze verkozen als "Persoon van het jaar" door Estonian Concert.

Hylke Banning maakte kennis met het stokkenklavier in 1983 toen hij Elektrotechniek ging studeren in Enschede. Hij had negen jaar les van Karel Borghuis, die hij in 1992 opvolgde als stadsbeiaardier van Oldenzaal. Hij was jarenlang actief in de Koninklijke Nederlandse Klokkenspe-Vereniging en verschillende andere verenigingen. In het dagelijks leven werkt Hylke als Product Manager bij het ICT-bedrijf Sigmax in Enschede.

Ook Esther Schopman raakte op de Universiteit Twente bevlogen van de campusbeiaard. Tijdens haar studie Toegepaste Onderwijskunde kreeg ze les van Karel Borghuis, en later ook van Peter Bremer en Frans Haagen. Ze was vaste vervanger in Almelo, Enschede en Oldenzaal en is sinds 2018 stadsbeiaardier van Enschede. Ze werkt als coördinator, hoofddocent en coach Research-in-Music aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten

Het duo Hemmel & Eerde concerteerde voor het eerst in 1991 in Oldenzaal. Hemmel & Eerde is een oud Twents gerecht, een stamppot van appels en aardappelen, maar er is natuurlijk meer tussen hemel en aarde... Carillonklokken! Het is bovendien een metafoor: de bedachtzame en nuchtere Hylke houdt zo nodig de impulsieve en creatief associërende Esther met beide benen op de grond... Nou, met één been dan!

Lorenz Meulebroek (1991) kreeg vanaf 9 jarige leeftijd lessen notenleer en orgel aan de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans te Dendermonde. In 2012 behaald hij het Graduaat Kerkmuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2007 startte hij de beiaardopleiding aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen waar hij in mei 2018 het diploma Beiaardier behaalde. Hij is sedert 1 januari 2015 in Dendermonde
aangesteld als stadsbeiaardier en bespeelt wekelijks de beiaard in het belfort. Bij speciale gelegenheden bespeelt hij de kleine beiaard van de deelgemeente Mespelare. Daarnaast is hij werkzaam als organist en koordirigent.

Mathieu Daniël Polak (1972) werd aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort opgeleid. Hij behaalde zijn Master in 2000 met als specialisatie onderwijs aan amateurs.
Hij geeft piano- en beiaardles, en is beiaardier van de Erasmus Universiteit te Rotterdam en van Bunschoten Spakenburg. Bovendien is hij aktief als componist.

Iryna Riabchun, de eerste Oekraïnse beiaardierster die afstudeerde aan de
Koninklijke Beiaardschool, is afkomstig uit Kiev. Zij is doctor in de
Kunstwetenschappen en is werkzaam aan de Kunstacademie van Kiev. Zij won
verschillende internationale pianowedstrijden. Zij gaf beiaardconcerten in Oekraïne, Polen en België en is één van de initiatiefnemers én actief lid van het
Oekraïens Internationaal Hoshiv Beiaardfestival.

Keiran Cantilina komt uit Stewartsville, New Jersey. Hij studeerde af aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen in 2019 en was finalist in de koninging Fabiola westrijd van datzelfde jaar. Keiran maakte kennis met de beiaard tijdens zijn studie aan de Cornell University, waar hij een klokkenspel van 21 klokken bespeelde. Hij studeerde bij Dave Johnson aan de beiaard van House of Hope in St. Paul, Minnesota. In 2018-2019 studeerde hij in België bij Koen Van Assche met financiële steun van de Belgian-American Education Foundation. Keiran woont in Cleveland, Ohio waar hij regelmatig de McGaffin beiaard bespeelt.

Elien Van den Broeck (°2003) startte op 9-jarige leeftijd met haar beiaardstudies in Peer. Op jonge leeftijd won zij reeds twee internationale beiaardwedstrijden (Deinze en St. Amand-les-eaux) en in haar thuisgemeente Meerhout kreeg zij de gemeentelijke cultuurprijs voor haar beiaardverdiensten. In 2018 werd zij op 14-jarige leeftijd aangesteld als beiaardier van de abdijbeiaard te Mol-Postel. Concerteren deed zij reeds op verschillende beiaarden in België en Nederland. In 2020 studeerde Elien af aan de Koninklijke beiaardschool te Mechelen en momenteel studeert zij beiaard aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Janno den Engelsman studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium. In 2006 werd hem voor zijn muzikale werkzaamheden de Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren toegekend.
Na het behalen van het Master-diploma in 2007 aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, volgde hij aanvullende beiaardcursussen bij Geert D'hollander.
Van 2009 tot 2013 was hij bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging.
Hij concerteerde o.m. in de Verenigde Staten en in diverse Europese landen.
Janno den Engelsman is organist-titularis van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Hij is stadsbeiaardier van Middelburg, Bergen op Zoom, Zierikzee en beiaardier in Halsteren.

Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Hij is curator van het erfgoedprogramma Beiaardcultuur Leuven. Samen met Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells’ Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Aan de Mechelse beiaardschool doceert hij de vakken beiaardgeschiedenis en campanologie.

Door lezingen en publicaties brengt Luc het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.