Gastbeiaardiers 2019
Foto Alain Meilis
Foto Monique Moyson-Devil
Foto Dieter De Mulder
Foto Philip Muls

Wat speelt de beiaard elk uur ?

Het slaan van het uur op de toren wordt steeds voorafgegaan door een korte automatische bespeling van de beiaard.

Deze melodie wordt maandelijks, rond het midden van maand, aangepast.

Ook jij kan daaraan meewerken, laat ons weten welke melodie jij graag zou horen en we houden hiermee, in de mate van het mogelijke, rekening bij de volgende aanpassingen.

 

info@beiaardvriendengrimbergen.be

Beleef of herbeleef "Kronieken"

Integrale live registratie van deze éénmalige

unieke voorstelling.


Steun de "Beiaardvrienden Grimbergen"

door aankoop van deze DVD voor slechts €10,-


De opbrengst wordt volledig gebruikt voor meer

concerten en activiteiten rond onze

Grimbergse beiaard.


Happy Birthday "50" (2014)

Tom Van Peer op de Grimbergse beiaard

Geluidstechniek en opname:

Dieter De Mulder - Imagine This - Grimbergen

Alle rechten © Beiaardvrienden Grimbergen 2015


PRIVACYVERKLARING AGV

De Grimbergse beiaard - 49 klokken - Klokkengieterij Eijsbouts

Gastbeiaardiers & andere musici 2019

Jong beiaardtalent in Grimbergen

Jonge beiaardiers van de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn”,

klas van Elena Sadina

5 mei 16u30

In 2004 werd in de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen een kinderklas geopend met de bedoeling reeds vroeg een aanvang te maken met de vorming van de toekomstige beiaardiers.  Het was voor de eerste keer in de beiaardgeschiedenis.

De klas, onder leiding van Elena Sadina, kende van bij het begin een grote aantrek wat vooral bleek tijdens de voorbije lentedagen en concerten. Het succes van de kinderlas drong door tot bij "Ketnet" (TV) en andere media van verschillende landen (België, Nederland, Duitsland, Oekraïne, Japan, Rusland, Italië) die aan dit onderwerp een opmerkelijke aandacht besteden.

In juni 2010 werd door de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn”, Koninklijke vereniging “Toren en beiaard” en de stad Mechelen het Eerste Kinderbeiaardfestival georganiseerd waar deze kinderklas samen met leerlingen uit Portugal en het Verenigd Koninkrijk verschillende concerten hebben gespeeld.

In 2012 namen de kinderen een deel aan het Eerste internationale beiaardwedstrijd voor jeugd in Mechelen (België) en in 2014 aan het Internationale beiaardwedstrijd in Saint-Amand-les-Eaux(Frankrijk) waar zij een aantal prijzen bijhaalde.

Jeugdhandbellen koor van de Koninklijke Beiaardschool o.l.v. Elena Sadina maakte gevarieerde optredens o.a. met beiaard, piano, blazers, accordeons, jazzgroep, percussie, strijkorkesten.

Jonge beiaardiers worden regelmatig gevraagd om concerten te spelen in verschillende steden van België, Nederland, Frankrijk, Portugal, Rusland.

Dit jaar viert de Jeugdafdeling van de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” 15 jarige jubileum.


Vele opnames van concerten en evenementen zijn op het web terug te vinden.

www.beiaardschoo.mechelenl.be

www.kinderbeiaardklasmechelen.jimdo.be

Elien van den Broeck - OLH Hemelvaart

30 mei 16u30


Elien Van den Broeck (°2003) startte op 9-jarige leeftijd met haar beiaardstudies in Peer bij Erik Vandevoort waar zij nog steeds beiaard studeert. Op jonge leeftijd won zij reeds twee internationale beiaardwedstrijden (Deinze en St. Amand-les-eaux) en in haar thuisgemeente Meerhout kreeg zij de gemeentelijke cultuurprijs voor haar beiaardverdiensten. Concerteren deed zij reeds op verschillende beiaarden in België en Nederland. Beiaard studeert Elien bij Erik Vandevoort, Carl Van Eindhoven en Koen Van Assche.

Mathieu Polak - OLV Hemelvaart

15 augustusi 16u30


Mathieu Daniël Polak werd aan de Nederlandse Beiaardschool Amersfoort opgeleid. Hij behaalde zijn masters diploma in 2000, en sindsdien is hij als docent verbonden aan het Beiaardcentrum Nederland te Amersfoort. Mathieu behaalde prijzen tijdens wedstrijden te Hamburg en Enkhuizen. Hij is de vaste beiaardier van de Erasmus Universiteit te Rotterdam en van Bunschoten Spakenburg. Mathieu Polak is tevens werkzaam als componist.

Dag van de Beiaard - "Bells & Beers"

16 juni 16u30


Laura Marie Rueslåtten (1984) studeerde in 2011 af aan de Scandinavische Beiaardschool onder begeleiding van haar mentor Peter Langberg. Ze is de stadsbeiaardier van Oslo, en als zodanig werkzaam in het stadshuis en de Uranienborg kerk. Sinds 2003 heeft ze concerten gegeven in Scandinavie en West Europa. Laura Marie heeft een bijzondere interesse voor experimentele performances, met een nadruk op beiaard gecombineerd met andere kunstvormen. Het project «Me Too» met choreograaf Kristin Ryg Helgebostad werd genomineerd voor de Noorse Juryprijs voor Dans in 2015, en ze ontving de prijs van de stad Oslo voor de Productie van het Jaar 2018 voor de dansvoorstelling "Cheers". Laura Marie heeft ruimtelijke synesthesie, wat betekent dat ze muziek en smaak ervaart als ruimtelijke vormen. Naar aanleiding hiervan heeft ze een WSET certificaat als wijnkenner behaald, en organiseert ze concerten met wijnen die bij de muziek passen. Dit concept wordt nu ook voor het eerst gebruikt in Grimbergen.

Pater Feyendag - "Beiaard en cello"

29 september 16u30


Dominique Peynsaert behaalde haar diploma meester in de muziek aan het conservatorium van Antwerpen bij Ilia Laporev. Zij was gedurende 8 jaar freelancer bij het Vlaams Radio orkest (nu Brussels Philharmonique). Ze speelde als freelancer in verscheidene orkesten in binnen- en buitenland.  Als celliste speelde ze vaak kamermuziek: celloduo, pianoduo, strijkkwartet en ook Armeense folkmuziek met Arax. Ze heeft een opleiding Suzuki teacher training voor cello gevolgd in Nederland en is momenteel als leerkracht actief in de academie van Sint-Lambrechts-Woluwe/Ukkel.


Twan Bearda (1973) studeerde in 2002 af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen. Hij begon zijn studie in 1991 bij Peter Bremer, en later nam hij les bij Eddy Mariën en Boudewijn Zwart. In 2003 behaalde hij de eerste prijs in de prestigieuze Koninging Fabiola wedstrijd voor beiaard. Samen met Luc Rombouts, beiaardier van de universiteitsbeiaard in Leuven, vormt hij het vierhandig duo “The Bells Angels”. Sinds 2009 bespeelt hij de beiaard van Grimbergen.