BeiaardFestival 2014
Foto Alain Meilis
Foto Monique Moyson-Devil
Foto Dieter De Mulder
Foto Philip Muls

Wat speelt de beiaard elk uur ?

Het slaan van het uur op de toren wordt steeds voorafgegaan door een korte automatische bespeling van de beiaard.

Deze melodie wordt maandelijks, rond het midden van maand, aangepast.

Ook jij kan daaraan meewerken, laat ons weten welke melodie jij graag zou horen en we houden hiermee, in de mate van het mogelijke, rekening bij de volgende aanpassingen.

 

info@beiaardvriendengrimbergen.be

Beleef of herbeleef "Kronieken"

Integrale live registratie van deze éénmalige

unieke voorstelling.


Steun de "Beiaardvrienden Grimbergen"

door aankoop van deze DVD voor slechts €10,-


De opbrengst wordt volledig gebruikt voor meer

concerten en activiteiten rond onze

Grimbergse beiaard.


Happy Birthday "50" (2014)

Tom Van Peer op de Grimbergse beiaard

Geluidstechniek en opname:

Dieter De Mulder - Imagine This - Grimbergen

Alle rechten © Beiaardvrienden Grimbergen 2015


PRIVACYVERKLARING AGV

De Grimbergse beiaard - 49 klokken - Klokkengieterij Eijsbouts

BeiaardFestival 2014

Meer dan anderhalf jaar voor datum werd gestart met de eerste voorbereidingen van het BeiaardFestival 2014. Contacten werden gelegd met de gemeente Grimbergen, het  Cultuurcentrum Strombeek-Grimbergen en sponsors werden gezocht.

Er kon gezocht worden naar een boeiend programma  en het werd een fantastisch weekend vol muziek en spektakel. Affiches, flyers, infoborden en spandoeken werden gedrukt, de promotiecampagne schoot in gang in maart 2014.


Alles werd in het werk gesteld om de nodige aandacht te geven aan dit unieke evenement in Grimbergen. Ring TV maakte een reportage over de Bronzen Piano, er verschenen artikels in verschillende kranten, week- en maandbladen.

De lokale radio Randstad maakte een publiciteitsspot en we kwamen live op Radio 2.

Er kon niets meer mis gaan...behalve het weer.


En het ging mis. Tijdens de opbouw vrijdag  van het podium en de Bronzen Piano in de basiliek trokken de eerste regenwolken over het kerkplein.

De techniekers die de speciale verlichting op de basiliek plaatsten werkten in de pletsende regen. Wat zal het morgen worden ?....

zaterdag 10 en

zondag 11 mei

Zondag voormiddag werd de Eucharistieviering feestelijk opgeluisterd door het koor Basaltes en Twan Bearda op de Bronzen Piano. 's Namiddags sprak Luc Rombouts de aanwezigen toe over de erkenning van " de beiaard als immaterieel erfgoed" door de Unesco en het belang van de bijdrage hiertoe door Grimbergen als beiaardgemeente.


Dit artistiek en cultureel zeer hoogstaand weekend werd afgesloten met een slotconcert op de torenbeiaard door de gerenommeerde beiaardier Tom Van Peer. Nadien volgde een receptie met het Grimbergse Abdijbier en chocolade klokjes als versnapering.

Afladen Bronzen Piano

Zaterdagmorgen, de regen viel met bakken over Grimbergen. De rijdende beiaard uit Praag deed zijn tocht langs Humbeek, Strombeek en Beigem in gutsende regen.


Door die weersomstandigheden moest er voor een plan-B gezorgd worden. Het openingsconcert met het Feniksorkest en Twan Bearda op het kerkplein werd in allerheil verplaats naar de basiliek. Door het slechte weer kon de opkomst beter.

Het optreden van de Volkskunstgroep Nele met vendeliers ging gedeeltelijk door in de basiliek en buiten, waar de zon een schuchtere poging deed. Onze beiaardier maakt van de gelegenheid gebruik om een kort concert van  Brass Partout te begeleiden op de rijdende beiaard van Praag.

Tegen de avond liep de basiliek vol voor het concert van het Grimfonisch orkest met Twan Bearda op de Bronzen Piano. Het concert werd afgesloten met een oorverdovend applaus.


De concertgangers konden na dit concert  via een doorgang langs de abdij naar de abdijtuin waar de Nocture plaats vond.

De duisternis was ingetreden en onze beiaardier Twan Bearda speelde een concert op de torenbeiaard samen met gitaarvirtuoos Tom Van de Venne.


Tijdens dit concert konden de luisteraars een prachtige lasershow bewonderen op de toren van de basiliek.

Na dit totaal spektakel gingen de bezoekers blij maar verkleumd naar huis terwijl de basiliek een feeërieke verlichting kreeg voor dit  feestelijk weekend

Beluister het laaste nummer van het slotconcert gegeven op 11 mei.

Happy Birthday "50"


Een prachtige uitvoering door beiaardvirtuoos

Tom Van Peer