2018
Foto Alain Meilis
Foto Monique Moyson-Devil
Foto Dieter De Mulder
Foto Philip Muls

Wat speelt de beiaard elk uur ?

Het slaan van het uur op de toren wordt steeds voorafgegaan door een korte automatische bespeling van de beiaard.

Deze melodie wordt maandelijks, rond het midden van maand, aangepast.

Ook jij kan daaraan meewerken, laat ons weten welke melodie jij graag zou horen en we houden hiermee, in de mate van het mogelijke, rekening bij de volgende aanpassingen.

 

info@beiaardvriendengrimbergen.be

Beleef of herbeleef "Kronieken"

Integrale live registratie van deze éénmalige

unieke voorstelling.


Steun de "Beiaardvrienden Grimbergen"

door aankoop van deze DVD voor slechts €10,-


De opbrengst wordt volledig gebruikt voor meer

concerten en activiteiten rond onze

Grimbergse beiaard.


Happy Birthday "50" (2014)

Tom Van Peer op de Grimbergse beiaard

Geluidstechniek en opname:

Dieter De Mulder - Imagine This - Grimbergen

Alle rechten © Beiaardvrienden Grimbergen 2015


PRIVACYVERKLARING AGV

De Grimbergse beiaard - 49 klokken - Klokkengieterij Eijsbouts

Terugblik op 2018

Jong talent - Nikita Grachev


Ook dit jaar geven we met de Beiaardvrienden Grimbergen veel aandacht voor aankomend jong beiaardtalent.

Zondag 20 mei, Pinksteren, hadden we het genoegen Nikita Gratchev te mogen ontvangen. Dit "jong beiaardtalent" gaf een prachtig concert. Hij bracht een afwisselend programma waar hij zich duidelijk thuis in voelde. Het aandachtige publiek, de wandelaars, de nieuwsgierige...allemaal genoten ze van deze mooie zonnige muzikale namiddag. Een jonge man waar we nog in de toekomst nog veel zullen van horen !

Bedankt Nikita !

KRONIEKEN (Pater Feyendag)


"Kronieken" van de Beiaardvrienden, op 29 september: alle aspecten van een multimediaal spektakel waren perfect afgewerkt en op elkaar afgestemd. We gaan nog enige tijd moeten wachten op een voorstelling die, met hoofdzakelijk amateurs en met de beiaard in de hoofdrol, een dergelijk hoog niveau bereikt. Meer nog: behalve schouwspel was er inhoud. De schepping, hemel en aarde, de geschiedenis van de abdij: we hebben ze gezien, maar er ook over geleerd. En dat alles in de basiliek van Grimbergen.

(Tekst: Kerk en Leven)
Dag van de Beiaard


De "Dag van de Beiaard" is een dag waar we elk jaar naar uitkijken.Een 60 tal luisteraars waren op post en konden het beiaardconcert beleven in de basiliek... met als thema 'barok". Na een korte en boeiende inleiding door Rik Sauwen, Grimbergs kunstkenner, over barok was iedereen klaar voor het speciale concert...

De tweede echtgenote van Johann Sebastian Bach,de sopraan Anna Magdalena Wilkens, vertelde ons over het leven en muziek van haar man. Het beiaardspel van Koen Cosaert, suites, preludes,... werden afgewisseld met enkele aria's gezongen door Aelys De Meyere.

Een verrassend en sfeervol concept.

Zomeravondconcerten


Ook dit jaar waren de Zomeravondconcerten een groot succes. Elke week was een belangrijke groep luisteraars aanwezig in de luisterhoek en daar de weergoden ons dit jaar uiterst goed gezind waren hebben we alle concerten kunnen beluisteren met rechtstreekse beelden vanuit de toren. De aanwezigen konden zo elke beiaardier aan het werk zien.

De beiaardiers uit USA, België, Rusland, Nederland en Catalonië zorgden ervoor de Grimbergen elke vrijdagavond ondergedompeld werd met beiaardmuziek, vaak met typerende muziek uit hun land.

Op het laatste concert hadden we de eer om Luis Puig Gordi (minister van Cultuur in Catalonië) te mogen verwelkomen. Na het concert feliciteerde hij Anna Maria Reverté, beiaardier in Barcelona, met haar concert. Daarna volgde traditiegetrouw een fijn samenzijn met beiaardier en luisteraars.