Gastbeiaardiers 2020
Foto Alain Meilis
Foto Monique Moyson-Devil
Foto Dieter De Mulder
Foto Philip Muls

Wat speelt de beiaard elk uur ?

Het slaan van het uur op de toren wordt steeds voorafgegaan door een korte automatische bespeling van de beiaard.

Deze melodie wordt maandelijks, rond het midden van maand, aangepast.

Ook jij kan daaraan meewerken, laat ons weten welke melodie jij graag zou horen en we houden hiermee, in de mate van het mogelijke, rekening bij de volgende aanpassingen.

 

info@beiaardvriendengrimbergen.be

Beleef of herbeleef "Kronieken"

Integrale live registratie van deze éénmalige

unieke voorstelling.


Steun de "Beiaardvrienden Grimbergen"

door aankoop van deze DVD voor slechts €10,-


De opbrengst wordt volledig gebruikt voor meer

concerten en activiteiten rond onze

Grimbergse beiaard.


Happy Birthday "50" (2014)

Tom Van Peer op de Grimbergse beiaard

Geluidstechniek en opname:

Dieter De Mulder - Imagine This - Grimbergen

Alle rechten © Beiaardvrienden Grimbergen 2015


PRIVACYVERKLARING AGV

De Grimbergse beiaard - 49 klokken - Klokkengieterij Eijsbouts

Gastbeiaardiers & andere musici 2020

Jong beiaardtalent in Grimbergen

Daniel Gratchev & Ansymin Yavarouski

Zondag 17 mei 16u30


Daniel Gratchev is geboren in Mechelen in 2005. Hij begon met muziek toen hij 5 jaar was. In 2014 begon hij beiaard, piano en saxofoon te studeren aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” en aan het Conservatorium van Mechelen. Hij werd de laureaat van de saxofoonwedstrijd “Vlamo” in 2017, 2018 en 2019. Hij trad op in België, Nederland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten.
In september 2019 werd Daniel het eersteprijs winnaar van de 

Internationale Beiaardwedstrijd voor jongeren “Maurice Clement” in Doornik.


Anysim Yavarouski studeert al bijna tien jaar op de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Hij speelde verschillende beiaardconcerten België, Nederland en Frankrijk. Anysim heeft in 2019 deelgenomen aan de beiaardwedstrijd in Doornik en behaalde de 2de plaats. Daarnaast studeert Anysim in het 6de middelbaar Latijn Wiskunde op het Scheppersinstituut in Mechelen.

Timothy Couck - Pinksteren

31 mei om 16u30


Al op een leeftijd van 5 wou Timothy graag muziek spelen. Hij had interesse in piano, maar ook in een ander, uniek instrument. De Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen was dan ook dé perfecte school om zijn talenten uit te bereiden en verdiepen. Met veel passie en interesse studeerde hij 15 jaar aan de beiaardschool.

Tijdens zijn jaren aan de beiaardschool heeft hij deelgenomen aan verscheidene beiaardconcerten, optredens en evenementen in België (Mechelen, Brussel, Brugge, Grimbergen, Namen, Huy, Meise, Kortrijk), Frankrijk (St.Amand les Eaux), Nederland (Dordrechts, Bergen op Zoom), Rusland (Sint Petersburg) en Protugal (Constancia, Porto). In velen van deze plaatsten trad hij op samen met de jeugdafdeling (Jeugdbeiaardklas) van de Koninklijke Beiaardschool.

Naast zijn studies werd hij in 2012 laureaat van de 1ste Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd.

In 2014 behaalde hij zijn diploma Middelbare graad in de vakken beiaard en piano.

In 2019 behaalde hij zijn beiaarddiploma met grote onderscheiding in de vakken beiaard en improvisatie.

Omdat hij graag verder zou studeren aan de muziekschool en zijn kennis in muziek nog verder uit te bereiden, koos Timothy voor twee jaar specialisatie aan de Koninklijke Beiaardschool

Dag van de Beiaard

Frank Steijns & Madieke Schoots

Zondag 21 juni om 16u30



Frank Steijns studeerde viool, muziektheorie en orkestdirectie aan het Lemmensinstituut in Leuven waar hij in 1994 cum laude zijn laureaatsdiploma behaalde. Daarnaast volgde hij de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1991 summa cum laude het einddiploma behaalde. Hij is stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Daarnaast speelt 

hij viool in het Johann Strauss Orkest van Andre Rieu. Met Andre Rieu componeerde hij een tiental werken die alle op cd zijn uitgebracht.

Als beiaardier en violist maakte hij concertreizen naar alle grote steden in Europa, Amerika, Zuid-Amerika, Mexico, Australië, China en Japan.

Naast de klassieke concertpraktijk tracht Frank Steijns door verschillende initiatieven het instrument uit de letterlijk en figuurlijk grote hoogte ‘bij aard’ te brengen, d.w.z. onder de mensen. Het carillon was immers in vroeger eeuwen het volksinstrument bij uitstek, waarop mensen de nieuwste ‘hits’ van dat moment konden horen, de melodieën meefluiten, of erop dansen. Mede door zijn aanhoudende initiatieven om met name populaire muziek op carillon te spelen -tot gothic en hardrock zoals Within Temptation en Metallica- en concerten in samenspel met orkestband, synthesizers en andere instrumenten weet hij publiek, en met name de jeugd, bij de beiaard te betrekken. 

Frank Steijns is ook een voorvechter van hedendaagse muziek.Hij speelde premieres van verschillende composities die speciaal voor hem geschreven zijn. Daarbij hebben spectaculaire voorstellingen zijn voorkeur, omdat ze een groot publiek bekend maken met hedendaagse carillonmuziek. Zo speelde hij in verschillende Europese steden de carillonpartij in “For whom the bell tolls” van de Spaanse componist Llorenç Barber, een compositie voor carillon en 250 luidklokken. 
 
Madieke Schoots (1981), sopraan, begon haar zangopleiding in de voorbereidende klas van het Utrechts conservatorium bij Pierre Mak. Zij zette haar studie voort o.l.v. zangpedagoge Henny Y. Diemer, bij wie zij aan het eind van dit curriculumjaar haar Bachelor Degree hoopt te behalen. Ook maakt Madieke deel uit van de operaklas van het Utrechts conservatorium o.l.v. regisseuse Monique Wagemakers, gastregisseur David Prins en muzikale coach Jan Slothouwer. Zij volgde masterclasses in liedinterpretatie bij Rudolf Jansen en dramaworkshops bij de Canadese operaregisseuse Jeannette Aster.
In november 2005 behaalde Madieke een 1e prijs in het Nationaal Concours van Jong Muziektalent Nederland en mocht zij in de afdeling zang tevens de prijs in ontvangst nemen voor de meest overtuigende vertolking van een Nederlandse compositie.
In maart 2006 vertolkte zij liederen van Schubert met het Utrechts conservatoriumorkest o.l.v. dirigent Jan Willem de Vriend.


Jasper De Praetere - OLV Hemelvaart

15 augustusi 16u30


Jasper Depraetere was negen jaar toen hij voor de eerste keer plaatsnam achter een oefenbeiaard. Dit smaakte naar meer, en zo combineerde Jasper zijn studies in Lier vanaf dertien jaar met een opleiding aan de Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 2018 met glans afstudeerde. Momenteel volgt hij hogere muziekstudies voor beiaard aan Luca School of Arts, campus Lemmens in Leuven. In 2015 won hij de Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd in Deinze. In 2016 werd hij voorzitter van de Lierse Beiaardvereniging en begon hij te concerteren in binnen- en buitenland. In 2019 behaalde hij de tweede finaleplaats én de publieksprijs in de prestigieuze Koningin Fabiola wedstrijd.

Liesbeth Janssens

Vrijdag 3 juli om 20 uur


Liesbeth Janssens (°1971) is stadsbeiaardier van Antwerpen en ondertussen 20 jaar beiaardier van Lommel. Ze werd laureate van verschillende beiaardwedstrijden en trad op in tal van beiaardsteden in binnen- en buitenland. Ook geeft ze pianoles aan kleuters en doceert ze piano aan de muziekacademie van Geel. Ze werkte samen met tal van artiesten in een combinatieconcert met de beiaard, zoals de nieuwe K3, Slongs, Dimitri Vegas en Like Mike, de folkgroep Wör, en ze bracht een huldeconcert aan de Strangers t.g.v. hun zestigjarig bestaan. Verder componeert Liesbeth ook voor beiaard, o.a. Memory, Dance of the Tower Bells en Dance of Dreams, die vooral populair zijn in Amerika en in Wallonië.

Stefano Coletti

Vrijdag 17 juli om 20 uur


Stefano Colletti genoot zijn muzikale opleiding aan de “Conservatoire National Supérieur de Musique de PARIS”. Daarnaast studeerde hij beiaard bij Jacques Lannoy in Douai, wie hij opvolgde in 1998. Hij onderwijst beiaard, alsook harmonie, contrapunt en orchestratie. Hij geeft concerten wereldwijd, en jaarlijks organiseert hij het beiaardfestival in Douai. Het plichtwerk voor samenspel in de laatste editie van de Koningin Fabiolawedstrijd was van zijn hand.

Tommy van Doorn

Vrijdag 24 juli om 20 uur


Tommy van Doorn (1990) is beiaardier in Boxtel, Geldrop en Schijndel. Hij studeerde orgel en piano in Tilburg, en beiaard aan de beiaardschool te Amersfoort. Momenteel volgt hij nog de masterstudies beiaard bij Frans Haagen, en musicologie aan de Universiteit Utrecht. In 2018 behaalde hij de tweede prijs op het internationale beiaardconcours in Zwolle en Kampen. Naast het spelen van concerten en het geven van les, is hij aktief als artistiek adviseur in verschillende orgelstichtingen.

Alex Johnson - Winnaar Koningin Fabiola wedstrijd 2019

Vrijdag 31 juli om 20 uur


Alex Johnson begon zijn beiaardopleiding in 2015 aan de University of Rochester, New York, USA. Dat resulteerde in 2019 niet alleen in een eerste prijs in de Koningin Fabiola wedstrijd in Mechelen, maar ook in een eerste prijs in het onderdeel improvisatie, en in de prijs voor de beste uitvoering van een hedendaags Belgisch werk. Hij speelde intussen concerten wereldwijd. Behalve in beiaard is hij ook geinteresseerd in Gamelan, Mbira en dans.

Eddy Mariem

Vrijdag  7 augustus om 20 uur


Eddy Mariën kreeg de beginselen van piano en beiaard van zijn stiefvader Jef Rottiers. Mariën voltooide zijn pianostudies aan het Muziekconservatorium van Mechelen en studeerde nadien aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’, waar hij nu docent is. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij de graad Master of Music.

In  Mechelen, Leuven en Halle werd hij aangesteld als stadsbeiaardier en hij is tevens beiaardier van de gemeente Meise, waar hij de promotor en adviseur was voor een nieuwe beiaard. In Europa, Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië werd hij uitgenodigd voor concerten en lezingen. Hij nam verschillende CD’s op, ondermeer Romantische Beiaardmuziek, Carillon and Guitar en de Beiaardmuziek van Jef Rottiers.

Op de internationale beiaardwedstrijden in Nijmegen (1989) en Berlijn (1991) won hij de eerste prijs. Nu wordt hij zelf regelmatig gevraagd in binnen- en buitenland als jurylid voor beiaardconcours en –examens. Hij gaf Mastercursussen aan de Yale University (VSA), aan het Nationaal Paleis van Mafra (Portugal) alsook aan de Beiaardschool van Denemarken.

Als voorstander van combinaties van beiaard met andere instrumenten, bracht hij wereldpremières voor beiaard met gitaar en beiaard met vibrafoon. Met beiaardier Thomas Lee vormt hij het beiaardduo Campana Nova.

Toru Takao

Vrijdag 14 augustus om 20 uur


Toru Takao is een Japanse beiaardier die zijn beiaardopleiding kreeg aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij behaalde in 2008 zijn Meester in de Muziek-diploma. Toru nam aan meerdere internationale beiaardwedstrijden deel en behaalde hierbij prijzen. Zo werd hij tweede laureaat in de Koningin Fabiola-wedstrijd te Mechelen in 2008 en behaalde hij datzelfde jaar in Nederland de eerste prijs  bij de "NKV Carillon Wedstrijd". Tien jaar later, in 2018, was hij de winnaar van de wedstrijd ingericht n.a.v. 100 jaar Nederlandse Klokkenspel Vereniging (NKV). Momenteel woont Toru in Wuppertal, Duitsland. Hij hernam in 2012 de concertcycli op de beiaard van de St. Aldegundiskirche in  Emmerich en werd in 2019 benoemd tot “Stadtglockenspieler”.

Peter Bremer

Vrijdag 21 augustus om 20 uur


Peter Bremer (1956) werd geboren in Vught, volgde hier vanaf zijn achtste jaar pianolessen aan de muziekschool en speelde in de jaren zeventig hammondorgel en piano in diverse popgroepen. Hij volgde op het Tilburgs conservatorium gedurende twee jaar de klassieke vooropleiding piano bij Alexandre Hrisanide. Na het behalen van zijn Atheneum-B diploma ging hij muziekwetenschappen studeren in Utrecht. In deze stad kwam hij in aanraking met Angelsaksische en Balkan volksmuziek. Hij bekwaamde zich op het accordeon en stortte zich in de folkscene. Als straatmuzikant werd hij geconfronteerd met het Utrechtse Domcarillon. Hij besefte toen dat een beiaard het ultieme instrument voor straatmuziek is en meldde zich aan bij de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. In de periode 1978-1984 studeerde Bremer beiaard bij Leen ’t Hart en Peter Bakker. Deze studie werd afgesloten met het behalen van het einddiploma Uitvoerend Musicus van dit instituut. In 1986 slaagde hij in het doctoraalexamen muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. De periode 1986-1989 was hij verbonden aan deze faculteit als onderzoeker (AIO). Sinds 1981 is Bremer gemeentebeiaardier van Vught. Sinds 1989 wordt hij volledig in beslag genomen door de beiaard. Hij is sinds lange tijd  ook stadsbeiaardier van Culemborg, Brielle, Zeist, Heusden en Haastrecht en gemeentebeiaardier van Son en Breugel en Valkenswaard. In de periode 1992-2017  was hij als docent verbonden aan de Technische Universiteit Twente. In de periode 1997-2002 was Bremer bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspelvereniging. Ook was hij enige jaren voorzitter van de muziekcommissie van deze vereniging. Bremer publiceerde beiaardmuziek en maakte opnames voor LP en CD. Hij gaf honderden gastconcerten in heel Europa en maakte diverse concertreizen door de Verenigde Staten. Meerdere keren vertegenwoordigde hij zijn land op wereldbeiaardcongressen en was hij juryvoorzitter op internationale beiaardconcoursen.

Sinds enkele jaren verschijnen met regelmaat opnames van zijn spel op You Tube.

The Bells' Angels (Luc Rombouts en Twan Bearda)

Vrijdag 28 augustus om 20 uur


Luc Rombouts en Twan Bearda richtten in 2000 het beiaardduo The Bells’ Angels op. The Bells’ Angels willen het beiaardrepertoire verrijken met werken die niet kunnen gespeeld worden door één beiaardier. Zo bereiken ze een nieuwe totaalklank, die de beiaard nog meer tot zijn recht doet komen als concertinstrument.


Luc Rombouts (1962) studeerde in 1987 af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen. Hij is stadsbeiaardier van 

Tienen en als universiteitsbeiaardier van Leuven bespeelt hij de beiaarden van de universiteitsbibliotheek en het Groot Begijnhof. Hij gaf concerten in de meeste Europese beiaardlanden en de USA, en heeft vele publicaties op zijn actief.