Gastbeiaardiers Zomeravondconcerten 2019
Foto Alain Meilis
Foto Monique Moyson-Devil
Foto Dieter De Mulder
Foto Philip Muls

Wat speelt de beiaard elk uur ?

Het slaan van het uur op de toren wordt steeds voorafgegaan door een korte automatische bespeling van de beiaard.

Deze melodie wordt maandelijks, rond het midden van maand, aangepast.

Ook jij kan daaraan meewerken, laat ons weten welke melodie jij graag zou horen en we houden hiermee, in de mate van het mogelijke, rekening bij de volgende aanpassingen.

 

info@beiaardvriendengrimbergen.be

Beleef of herbeleef "Kronieken"

Integrale live registratie van deze éénmalige

unieke voorstelling.


Steun de "Beiaardvrienden Grimbergen"

door aankoop van deze DVD voor slechts €10,-


De opbrengst wordt volledig gebruikt voor meer

concerten en activiteiten rond onze

Grimbergse beiaard.


Happy Birthday "50" (2014)

Tom Van Peer op de Grimbergse beiaard

Geluidstechniek en opname:

Dieter De Mulder - Imagine This - Grimbergen

Alle rechten © Beiaardvrienden Grimbergen 2015


PRIVACYVERKLARING AGV

De Grimbergse beiaard - 49 klokken - Klokkengieterij Eijsbouts

Gastbeiaardiers Zomeravondconcerten 2019

Geert-Jan Heuvelman (Nederland)

5 juli 20 uur


Jan-Geert Heuvelman (1984) ontving zijn eerste orgellessen bij Dick Sanderman, hij vervolgde zijn orgelstudie bij Reitze Smits en studeerde beiaard bij Bernard Winsemius aan het Utrechts Conservatorium. Daarna heeft hij schoolmuziek gestudeerd aan het Artez conservatorium te Zwolle. In juni 2015 heeft hij zijn master studie beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Frans Haagen afgerond. In dezelfde maand won hij de tweede prijs op het internationaal beiaardconcours te Goes. Als tweede hoofdvak volgde hij lessen koordirectie bij Rob Vermeulen en Klaas Stok.

Hij is hoofdorganist van het Van Eeken-orgel in de Noorderkerk te Rijssen. Als beiaardier is hij de vaste bespeler van de beiaard in de Gudulatoren te Lochem en van de beiaard in de Schildkerktoren te Rijssen.

Hij is docent muziek op het Van Lodenstein College te Amersfoort. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor de diverse vocale en instrumentale ensembles op deze school.

Sinds 2007 is hij verbonden als dirigent aan het Vocaal Ensemble Rijssen, daarnaast is hij ook dirigent van het jongerenkoor Sjaloom.

Sinds 2013 is hij lid van de Cultuur Advies Raad in Rijssen. En als bestuurslid is hij betrokken bij de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging en de Stichting Stadsmuziek Rijssen.

Voor meer informatie zie www.jgheuvelman.nl

Wim Van den Broeck (België)

12 juli 20 uur


Wim Van den Broeck (°1974) startte op volwassen leeftijd met muziekstudies voor orgel en beiaard. Orgel studeerde hij bij Carl Van Eyndhoven en Luc De Winter. Beiaard studeerde Wim vanaf 2008 bij Teun Michiels in de academie voor muziek en woord te Diest en vervolgens in de Koninklijke beiaardschool te Mechelen waar hij les kreeg van Eddy Mariën (beiaardliteratuur-campanologie), Erik Vandevoort (harmonie en compositie) en improvisatie bij Tom Van Peer en aldaar afstudeerde in 2013.

In zijn thuisgemeente Meerhout kreeg Wim de gemeentelijke cultuurprijs uitgereikt in 2013 voor zijn diverse muzikale verdiensten.

Wim is momenteel beiaardier in Diest, Genk en Peer en organist te Meerhout en Laakdal.

Tom Van Peer (België)

19 juli 20 uur


Tom Van Peer (°1975) woont in Mechelen en is beiaardier van Lokeren en Puurs. Hij studeerde piano aan de Internationale Jazzstudio in Antwerpen en beiaard aan de Koninklijke beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen. In 1998 behaalde hij zijn laureaatsdiploma en in datzelfde jaar werd hij eerste laureaat van de Internationale ‘Koningin Fabiolawedstrijd’ voor beiaard. Hij behaalde tevens de prijs van SABAM voor de beste vertolking van een hedendaags Belgisch werk.

Hij geeft piano- en beiaardconcerten in binnen- en buitenland en was jurylid bij verschillende belangrijke beiaardwedstrijden. Met Lucy Kloeck vormt hij het ‘Duo Amadina’. Zij treden regelmatig op met diverse instrumenten. Lucy is sopraan, speelt viool en nyckelharpa, Tom begeleidt met piano, beiaard of accordeon. Sinds 2012 is hij leraar aan de Mechelse beiaardschool voor het vak ‘improvisatie’. Dit jaar heeft hij de prijs Lion-Francout gewonnen, een prijs die jaarlijks toegekend wordt aan een blinde persoon die door zijn moed en activiteiten de bezwaren van zijn handicap overstijgt

Richard de Waardt (Nederland)

2 augustus 20 uur


Richard de Waardt (1982 - Vlaardingen) studeerde aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen en behaalde het einddiploma met grote onderscheiding in 2010. Richard won verschillende (eerste) prijzen op internationale beiaardwedstrijden en geeft regelmatig beiaardconcerten in binnen- en buitenland. Sinds 2012 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam, waar hij het 63 klokken tellende carillon van het stadhuis en de historische Hemony-beiaard (1660) van de Laurenstoren bespeelt. Sinds 2019 is hij tevens gemeentelijk beiaardier van Tholen & Sint-Maartensdijk (Zeeland). Naast zijn wekelijkse bespelingen organiseert hij talloze projecten en torenconcerten voor jong en oud. Zie www.torenmuziek.nl. Als accordeonist speelt Richard in de groep "Kampa Kampa!" Ze brengen muziek die swingt, ontroert, beweegt en leeft. Eigen repertoire wordt afgewisseld met wereldmuziek, tango's, chansons en luisterliedjes. Samen met zijn vrouw Dina Verheyden vormt hij het duo Kampanula. Ze brengen muzikale sprookjes en fabels tot leven in klokkentorens en theaters in de lage landen. Richard is ook de drijvende kracht achter de onderneming "Daar Zit Muziek In" - speciaal opgericht om via workshops en voorstellingen meer muziek in het onderwijs te brengen.

Kenneth Theunissen (België)

9 augustus 20 uur


Kenneth Theunissen studeerde piano en slagwerk aan het Muziekconservatorium te Hasselt. In 1993 behaalde hij met docenten Jos D’hollander en Eddy Mariën het einddiploma aan de Koninklijke beiaardschool te Mechelen. Hij won prijzen op de beiaardwedstrijden te München, Venlo en werd in 1995 algemeen laureaat te Zwolle.

Hetzelfde jaar behaalde hij bij slagwerkdocent Leo Ouderits zijn meestergraaddiploma met grootste onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Als slagwerker trad Kenneth op met het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, het Filharmonisch orkest van Luik, het Ballet van Vlaanderen en was hij jarenlang eerste slagwerker van de musical ‘Les Misérables’ te Duitsland.

Momenteel is hij slagwerkdocent aan het muziekconservatorium van Hasselt en Lanaken.

In 2008 werd Kenneth aangesteld als stadsbeiaardier van Hasselt en werd hij tevens algemeen laureaat van de vijfjaarlijkse prestigieuze internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard te Mechelen. In 2013 werd Kenneth aangesteld als stadsbeiaardier van Gent.

David van der Vlies (Nederland)

16 augustus 20 uur


David van der Vlies woont in Dordrecht en is geboren in Ridderkerk in 1977. Hij volgde daar vanaf jonge leeftijd orgellessen aan de muziekschool. 

Hij studeerde hoofdvak orgel en kerkmuziek met als bijvakken piano en zang aan het Rotterdams Conservatorium en behaalde daar achtereenvolgens het diploma Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus.

Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij bij Arie Abbenes, Jacques Maassen en Henk Verhoef en behaalde hiervoor zijn Master-diploma voor beiaardier.

Als organist en choir director is hij verbonden aan de St. Mary’s Church te Rotterdam. Hiermee bespeelt hij het Engelse orgel van de orgelbouwer Harrison & Harrison uit 1920.

David is muziekdocent bij Cultuurcentrum Tobe in Dordrecht en Ridderkerk en geeft orgel-, keyboard- en pianoles.

Vanaf 2012 is hij stadsbeiaardier van Veere en hiermee de vaste bespeler van het fraaie historische Van den Gheyn-carillon uit 1735. Verder is hij actief als 2e beiaardier in de gemeente Spijkenisse en in Rotterdam als vaste vervanger van de stadsbeiaardiers in Rotterdam. In de zomermaanden verzorgt hij een aantal concerten op diverse beiaarden in Nederland en België.

Toni Raats (Nederland)

23 augustus 20 uur


Toni Raats (59) studeerde beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen bij o.a. Carlo van Ulft, Jo Haazen, Eddy Mariën en Geert d´Hollander.  In 1998 studeerde hij af en schreef zijn scriptie over een plan t.a.v. de mogelijkheid van een nieuwe beiaard in de toren van de St. Lambertuskerk te Wouw. Sindsdien geeft hij jaarlijks concerten in Nederland en Vlaanderen.

In de zomer van 2012 maakte hij een tournee door Amerika en Canada waar hij ondermeer concerten gaf te Centralia, Chicago en Toronto. In 2014 gaf hij in een concert in het klokkenwalhalla van Dordrecht, waar de zwaarste beiaard van West Europa klinkt. Hij is freelance bespeler van de beiaard van de St. Martinuskerk te Halsteren. Sinds juli 2010 is hij benoemd tot stadsbeiaardier van Roosendaal.  In de zomerperiode organiseert Toni om de week op dinsdagavond een beiaardconcert, waarbij de Tongerlotuin speciaal wordt opengesteld.

Hij stelt zich ten doel de klokken zo dicht mogelijk bij de mensen in de stad te brengen. De fraaie Petit en Fritsen klokken bevinden zich in de lantaarn van de St. Janstoren en bevinden zich in het hart van de stad. Daarmee probeert Toni allerlei culturele verbindingen te maken met verenigingen van klassiek tot carnaval. In 2016 vierde het carillon in Roosendaal haar 50 jarig jubileum. Een feestelijk jaar met combinatieconcerten met muziekgezelschappen uit Roosendaal en omgeving. Vorig jaar werd 750 jaar Roosendaal gevierd en ook met het carillon worden diverse combinaties gemaakt met dans, theater en diverse  muziekgroepen.

Dat bracht een groot publiek in contact met het carillon.

Toni  is hij als organist verbonden aan het St-Alfonsuskoor en de cantores van de O.L.Vrouwe kerk aan de kade te Roosendaal. Hij is begeleider van damesensemble Vivace en herenensemble Stramien en sinds vorig jaar ook pianist bij het Delta Quintet.

Het muziek maken zit van oudsher in zijn familie van moeders kant. Hij is de 4e generatie van muzikanten. Naast de muziek is hij actief als coach naar werknemers en organisaties in het stimuleren van oplossingen in lastige situaties.  De muziek en dit dankbare werk verrijken elkaar en ziet hij als een mooie combinatie.  Ook in een gesprek gaat het om ritme, improvisatie, structuur, intonatie en vooral goed luisteren.

Luc Rombouts (België)

30 augustus 20 uur


Luc Rombouts brengt door lezingen en publicaties het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef onder meer de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons, die meermaals werd bekroond. Hij coördineerde het kandidaatsdossier dat in 2014 leidde tot de erkenning door UNESCO van de beiaardcultuur in België als voorbeeldpraktijk in de omgang met immaterieel cultureel erfgoed. Hij is bestuurslid van het Museum Klok & Peel in Asten en medeoprichter van het International Network of War Memorial and Peace Carillons. Hij lag aan de basis van de nieuwe beiaarden in het Groot Begijnhof (2009) en de Abdij van Park (2018) in Leuven. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.

In 2017 ontving Luc de Jhr. Jacob van Eyck Oeuvreprijs van de Utrechtse Klokkenluiders Gilde omwille van zijn verdiensten voor de beiaardcultuur.