Gastbeiaardiers Zomeravondconcerten 2017
De Grimbergse beiaard - 49 klokken - Klokkengieterij Eijsbouts

Jo Haazen (België / Rusland)

25 augustus 20 uur

 

Jo Haazen studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen. Was van 1968 tot 1981 stadsbeiaardier te Antwerpen en is een van de beste beiaardiers van de huidige generatie. Zijn legendarische maandagavond-concerten vanuit de Onze-Lieve-Vrouwentoren te Antwerpen brachten destijds duizenden toehoorders op de been. In die tijd schreef de Nederlandse musicoloog en kunstcriticus Wouter Paap in de Nieuwe Rotterdamse Courant: “Een opmerkelijk beiaardierstalent. Haazens spel heeft een grote virtuositeit bereikt. Het is voornaam van stijl en straalt tegelijkertijd die krachtige, blijde muzikaliteit uit, die tot de beste tradities van de Vlaamse torenmuziek behoort.” (8.07.1968).

 

Jo Haazen ligt aan de basis van de renaissance van de beiaardkunst in Vlaanderen na de tweede wereldoorlog en wordt beschouwd als een eminentie op beiaardgebied. Van 1981 tot 2010 was hij stadsbeiaardier te Mechelen en directeur van de wereldvermaarde Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn".

 

Haazen concerteerde in vele landen, introduceerde de beiaardkunst in Japan, Rusland en China werd in 2003 aangesteld als titularis-beiaardier van de Peter-en-Pauluskathedraal te Sint-Petersburg (Rusland). Sedert 2006 is hij hoogleraar aan de Faculteit voor Kunst van de Staatsuniversiteit te Sint-Petersburg – afdeling orgel, klavecimbel en beiaard. Jo Haazen is tevens gastdocent aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen te Antwerpen. In 2009 werd hij bekroond met de Christoffel Plantijn Prijs, een hoge onderscheiding die toegekend wordt aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd voor de bekendheid van België in het buitenland

 

Dick van Dijk

28 juli 20 uur

 

Dick van Dijk (1962) studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denijn’. Naast free-lance beiaardier is hij organist van de Oude Willibrorduskerk van Vleuten. Bestuurlijk is hij actief in o.a.

de Utrechtse Klokkenspel Vereniging. In 2009 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Laura Marie Rueslåtten

18 augustus 20 uur

 

Laura Marie Rueslåtten (1984) geeft al sinds 2003 beiaardconcerten in Scandinavië en

West-Europa. Ze studeerde in 2009 af aan de Scandinavische beiaardschool, en is nu

beiaardier van het stadhuis van Oslo. Ze heeft een speciale interesse voor experimentele performances, met een nadruk op beiaard gecombineerd met andere kunstvormen.

Tot de verbeelding spreekt bijvoorbeeld het concept van een beiaardconcert met moderne dans, of een concert met bijpassende wijnen.

The Bells' Angels (Twan Bearda & Luc Rombouts)

4 augustus 20 uur

 

Luc Rombouts en Twan Bearda richtten in 2000 het beiaardduo The Bells' Angels op.

The Bells’ Angels willen het beiaardrepertoire verrijken met werken die niet kunnen

gespeeld worden door één beiaardier. Zo bereiken ze een nieuwe totaalklank die de

beiaard nog meer tot zijn recht doet komen als concertinstrument.

Zij laten zich hierin vooral inspireren door de zware vijfoctaafsbeiaard van de Leuvense universiteit. Op hun repertoire staat werk van Bach, Beethoven, Schubert, Liszt, Bizet, Milhaud, Orff en anderen.

The Bells’ Angels waren de jongste jaren te horen op verschillende plaatsen in België en Nederland, maar ook in Polen en Ierland.

 

Luc Rombouts (1962) studeerde in 1987 af aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' in Mechelen. Hij is stadsbeiaardier van Tienen en als universiteitsbeiaardier van Leuven bespeelt hij de beiaarden van de universiteitsbibliotheek en het Groot Begijnhof. Hij gaf concerten in de meeste Europese beiaardlanden en de USA, en heeft vele publicaties op zijn actief.

 

Twan Bearda (1973) studeerde in 2002 af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen. Hij begon zijn studie in 1991 bij Peter Bremer, en later nam hij les bij Eddy Mariën en Boudewijn Zwart. In 2003 behaalde hij de eerste prijs in de prestigieuze Koninging Fabiola wedstrijd voor beiaard.Samen met Luc Rombouts, beiaardier van de universiteitsbeiaard in Leuven, vormt hij het vierhandig duo “The Bells Angels”.

Sinds 2009 bespeelt hij de beiaard van Grimbergen. In het dagelijks leven is Twan onderzoeker aan een micro-elektronisch onderzoeksinstituut in Leuven.

Thomas Laue (Australië)

14 juli 20 uur

 

Thomas Laue is afkomstig van Hong Kong en musiceert reeds van zijn derde jaar.

Hij is lector muziek aan de Australian National University, en senior carillonist van de National Carillon in Canberra.

In 2014 won hij de derde prijs in de Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard.

Anna Kasprzyck (Polen)

7 juli 20 uur

 

Anna Kasprzycka studeerde muziek in Gdansk, Polen.

Haar eerste beiaardlessen volgde ze bij Gert Oldenbeuving in Gdansk.

Ze volgde verschillende masterclasses, en behaalde haar diploma aan de Mechelse Beiaardschool in 2014.

Ze concerteerde reeds over de hele wereld en werkte mee aan cd- en tv-opnamen.

Jan-Geert Heuvelman (Nederland)

11 augustus 20 uur

 

Jan-Geert Heuvelman (1984) is organist en beiaardier. Hij bespeelt de beiaarden van de Gudulatoren te Lochem en de Schildkerktoren in Rijssen. In 2015 behaalde hij de tweede prijs op het internationaal beiaardconcours te Goes. Daarnaast is hij dirigent van verschillende koren, en zal hij eind 2017 een eigen zangopleiding in Rijssen beginnen.

Wat speelt de beiaard elk uur ?

Het slaan van het uur op de toren wordt steeds voorafgegaan door een korte automatische bespeling van de beiaard.

Deze melodie wordt maandelijks, rond het midden van maand, aangepast.

Ook jij kan daaraan meewerken, laat ons weten welke melodie jij graag zou horen en we houden hiermee, in de mate van het mogelijke, rekening bij de volgende aanpassingen.

info@beiaardvriendengrimbergen.be

 

- Ein Madchen oder Weibchen (Mozart)

- Fur Elisee (Beethoven)

- Bagatelle (Beethoven)

Download hier het volledige programmaboekje met de beiaardconcerten 2017

Happy Birthday "50" (2014)

Tom Van Peer op de Grimbergse beiaard

Geluidstechniek en opname:

Dieter De Mulder "Ranke Klanken" - Grimbergen

Alle rechten © Beiaardvrienden Grimbergen 2015

Gastbeiaardiers Zomeravondconcerten 2017